Last news in Fakti

4 Август, 2014 17:14 3 598 0

Нови рисунки в долината Наска се появиха след пясъчна буря

  • перу-
  • наска-
  • долина-
  • пясъчна буря-
  • рисунки-
  • геоглифи

Археолозите вече се опитват да установят дали новите находки са автентични

Силни ветрове и пясъчни бури в Перу разкриха неоткрити досега рисунки, част от древните линиите в долината Наска, съобщава „Индипендънт“.

Едуардо Хера Гомез де ла Торе, пилот и изследовател е намерил новите форми по време на полет над пустинята миналата седмица, съобщава местното издание „Ел Комерсио“.

Според него един от геоглифите изобразява змия с дължина 60 м и широчина 4 метра. Тя се намира в близост до една от най-известните рисунки в долината - "колибри".

Птица, животни от семейство камилови (най-вероятно лами) и линия със зиг загообразна форма са сред най-новите намерените линии, гравирани в земята на хълмовете в долината Ел Индженио и Пампас де Джумана.

Археолозите вече се опитват да установят дали новите находки съответстват на културата Паракас в перуанскив региона Ика , която процъфтявала от 800 г. пр.Хр. До 100 г. пр. Хр. и повлияла сложните текстилни и керамични техники на Наска, каквито са и линиите.

Рубен Гарсия Сота, ръководител на археологическия екип в Ика, заяви пред Ел Комерсио, че последното откритие е "ценен принос към нашите знания за древна Наска".

Линиите в Наска покриват площ от около 280 квадратни километра и се смята, че са били нарисувани преди повече от хиляда години.

Те са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1994 година и са описани като "уникално и прекрасно художествено постижение, което е ненадминато в своите размери и многообразие".

Тяхното качество, размер и приемственост ги поставя сред най-големите загадки на археологията. Някои учени смятат, че са били използвани за дравни астрономически ритуали. Тези линии варират от обикновени линии, представляващи прави,триъгълници и спирали до много по-сложни и стилизирани рисунки на животни, птици, насекоми, растения и въображаеми същества.

Най-големите са с дължина 270 метра, а общата им площ е 500 квадратни километра. Направени са като са премахнати червеникавите камъни, което позволява да се покаже белезникавата, почти бяла почва отдолу. Поради изключително сухия климат и липсата на ветрове, тези рисунки са се запазили през вековете. Изследователите на загадъчните знаци не са на единно мнение за тяхното предназначение, но много от тях предполагат, че са свързани с религиозни ритуали.

Най-голямото създание е 285 метров пеликан, а сред другите известни геоглифи са паяк, маймуна и гущер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА