Last news in Fakti

5 Август, 2014 10:53 949 0

Израел изтегли войските си от Газа

  • израел-
  • газа-
  • армия-
  • атака-
  • ракети-
  • палестинци
Израел изтегли войските си от Газа - 1
Снимка: АП/БТА

Израел обяви широкомащабно изтегляне на всички свои войски до изходни позиции извън Ивицата Газа, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

„Армията се изтегли на отбранителни позиции извън Ивицата Газа и ще остане на тях“, заяви военният говорител подполковник Петер Лернер.

Новината беше съобщена минути след като влезе в сила договореното 72-часово примирие. Предложеното от Египет и прието от Израел и Хамас примирие за три денонощия се очаква да осигури възможност за преговори за трайно спиране на огъня в сектора. Има данни, че Египет вече е поканил на разговори в Кайро израелска и палестинска делегация.

Часове по-рано израелската армия унищожи и последният тунел за снабдяване с оръжие и муниции радикалното ислямистко движение Хамас.

През 29-те дни от началото на операцията си в района израелската армия порази в Газа 4800 цели и унищожи 32 тунела.

Убити са най-малко 900 въоръжени бунтовници, посочва командването на Тел Авив.

Военната кампания на Израел, започнала на 8 юли, включваше през първите 10 дни само удари от въздуха и откъм морето по цели в Ивицата Газа, за да бъдат прекратени ракетните обстрели срещу еврейската държава. На 17 юли започна сухопътната фаза на операцията.

Минути преди примирието палестински радикали изстреляха няколко ракети по Тел Авив и Ерусалим.

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за отпускането на допълнителни $225 млн. в подкрепа на система за противовъздушна отбрана „Железен купол“ на Израел, пише АП.

Тя позволява на армията да сваля ракети или снаряди, насочени срещу големи населени места в Израел. Нейната успеваемост е около 90%, посочват експерти.

Сирените за противоракетна отбрана над двата града завиха. От 8 юли насам 400-хилядната бизнес столица на Израел бе обстреляна откъм Газа над 30 пъти.

По време на офанзивата в Газа са загинали над 1800 палестинци и 9000 са ранени. След 17 юли в сражения са убити 64 израелски войници и офицери. Освен това и трима цивилни са загинали в Израел при ракетни обстрели на Хамас. След 8 юли палестинци са изстреляли от ивицата Газа към 3300 ракети по Израел.

От началото на 8 юли на операция „Защитно острие“ армията обяви, че е унищожила 32 тунела, изградени от Хамас, унищожени са 3 000 ракети и са убити над 900 терористи.

Доставките от Израел за Газа не са прекратявани в рамките на операцията "Защитно острие" и само като пример посочваме какво е преминало през ГКПП "Керем Шалом" със 186 камиона в рамките само на 3 август:

· 102 камиона с храни

· 3,000 банки кръв

· бутилирана вода

· генератори

· медицинско оборудване

· фураж за животни

· дрехи

· 71,000 литра бензин

· 73,000 литра дизелово гориво

· 105,000 литра дизелово гориво за UNRWA

· 87.8 тона газ

Това обявиха от посолството на Израел в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА