Last news in Fakti

8 Август, 2014 12:49 1 164 4

Палестинците нарушиха примирието в Газа

  • израел-
  • примирие-
  • хамас-
  • удари-
  • ракети

Двете ракети, изстреляни от палестинските територии около час след полунощ, не са причинили жертви

Палестинците нарушиха примирието в Газа - 1
Снимки: АП/БТА

Радикалната палестинска организация Хамас наруши 72 -часовото примирие с поредния ракетен обстрел срещу израелски градове, съобщи арабската редакция на Би Би Си.

Двете ракети, изстреляни от палестинските територии около час след полунощ, не са причинили жертви.

Нападението идва минути след официално обявеното от кабинета в Тел Авив намерение да се продължи примирие.

Отговорност за нападението пое военизираното крило на Ислямски джихад – Бригадите Ал Кудс.

Малко преди обяд израелската армия обяви, че подновява въздушните удари срещу Ивицата Газа в отговор на 18-те изстреляни ракети.

За целта премиерът Бенямин Нетаняху е наредил на израелските военни да отговорят на ракетната атака на палестинските екстремисти в Газа.

Ройтерс съобщи за мощна експлозия в град Газа и стълб от пушек.

За момента е известно, че израелски войници не са навлизали в Газа, за да проведат ударите.

Неясно е как ще се развият преговорите в египетската столица Кайро. Военното крило на Хамас изключи трайно примирие, докато Израел не отстъпи пред дългосрочните искания на палестинците.

Едно от най-важните е допускането на доставки за пристанището в Газа и прекратяването на 8-годишната икономическа блокада на областта, която беше опустошена в едномесечната израелска офанзива.

Въпреки израелските усилия Хамас все още пази в арсенала си около три хиляди ракети.

Израел започна военна кампания в Ивицата Газа на 8 юли, с мотива да се сложи край на ракетния обстрел от Ивицата Газа срещу израелските градове.

Конфликтът доведе до смъртта на 1800 палестинци, предимно цивилни, и на 64 военни от армията на Тел Авив и трима цивилни.

Междувременно 13 британски хуманитарни организации призоваха международната общност да се намеси активно в оказване на помощ не палестинското население, което е в хуманитарна катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Бабата

    1 0 Отговор
    Терористите са едни същества, дето зависи кой ни ги назовава.
    Политическа групировка с военизирано крило. Подобна дивотия няма никъде. И в Израел, и в САЩ политическите служби са яко демилитаризирани. Президента на САЩ яко се моли на бог и смята запасите от зърно, а войни прави само по внушение свише, или пък още по - свише - от народа.
    Що е тероризъм, не искам да споря, но палестинските организации, борещи се за независимост, имат по - скоро характера на партизански отряди, действащи като народна съпротива в условия на геноцид.
    Бедата идва от неравновесието на силите между тях и израелската армия. Именно поради тази причина те прибягват до крайни и евтини мерки с голям политически ефект. Защото в края на краищата и войната е политически акт.
    Палестинците настояват за унищожение на Израел по - засилено в последно време. Защото унищожителната политика срещу тях се засилва.
    Натискът за унищожението им се засилва. Засилва се и реакцията. Вече тя не е на ниво банди, вече е на ниво народ.
    Трудно е да заклеймиш цял един народ, че е терористичен, тероризмът преследва по - ограничени цели от сепаратизма да речем.
    А е лесно да изгориш домовете, да пропъдиш милиони, да избиеш десетки хиляди, да обстрелваш "случайно" с ракети, да строиш гета, да унищожаваш човешките права и после да тупнеш статистиката(стъкмистиката) и да кажеш:
    - Ми да. Кво да ги жалим, те са тъпи и неуки и от тъпотия искат да се борят.

    Единственият факт в цялата история на тази конфронтация, е че
  • 2 Али Бабата

    1 0 Отговор
    Единственият факт в цялата история на тази конфронтация, е че израелци и палестинци не могат да живеят заедно и само отделянето на палестинска държава никога не е опитвано.Защо не е направено? Помислете!Виж кой е против, даже и за членство на Палестина в ООН,, През 2011, въпреки насрещен натиск от страна на САЩ и Израел, Палестинското правителство подава в Съвета за сигурност на ООН молба за членство в организацията“……… http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F......................
  • 3 Али Бабата

    1 0 Отговор
    ,,За мое най-голямо съжаление Хамас е израелско творение“-заяви Коен,евреин роден в Тунис,две десетилетия работил в Газа………………http://hotair.com/archives/2011/12/27/paul-hamas-was-encouraged-and-really-started-by-israel/………………. В неделя,24/01/2009г. Андрю Хигинс,водещ журналист от,,The Wall Street Journai”прави своя анализ: ,,Как Израел помогна за създаването на Хамас“…………..http://online.wsj.com/news/articles/SB123275572295011847…………….цитат,,Израелският опит повтаря тази на САЩ,който по време на студената война гледаха на ислямистите като на полезен съюзник срещу комунизма.Антисъветските сили,подкрепяни от Америка след инвазията на Москва в Аганистан през 1979г.,по-късно мутираха в Ал Кайда… Канадската медия,, Глобално разследване“прави анализ с арабски автор!Хасан Зеруки заяви в заглавие,че,,Хамаз е рожба на Моссад.“…………… http://globalresearch.ca/articles/ZER403A.html......................... През 2012г.евреин от Канада,доктор по философия Хенри Макау,публикува категоричното мнение на друг евреин-Дейвид Ливингстън: ,,Израел създаде Хамас,за да избегне мира.“……………………. http://henrymakow.com/israelcreatedhamastoavoid.html................ Специалист по тероризъм на голяма американска информационна агенция,,Юнайтед Прес Интернешънъл Ричард Сейл“ прави преглед на:Историята на Хамас,свързана с Израел“,като излага данни подкрепени с документи…………………http://www.informationclearinghouse.info/article10456.ht
  • 4 Али Бабата

    1 0 Отговор
    Специалист по тероризъм на голяма американска информационна агенция,,Юнайтед Прес Интернешънъл Ричард Сейл“ прави преглед на:Историята на Хамас,свързана с Израел“,като излага данни подкрепени с документи…………………http://www.informationclearinghouse.info/article10456.htm…………… Израел ,,помагаше пряко на Хамас –той искаше да я използва в противовес на ООП“-заявява Тони Кордсман,анализатор на Близкия изток в център за стратегически изследвания. Ясер Арафат и ООП са били врагът с главна буква.Шейх Ясин и Хамас-умерените палестински мюсюлмани,с които ционистите можели да си сътрудничат…За да се измъкне от т. нар. мирен процес от Осло, в началото на деветдесетте Израел използва Хамас… За съжаление материалите са на английски.