Last news in Fakti

21 Август, 2014 16:22 1 037 0

Порошенко разпуска Върховната рада идната седмица

  • петро порошенко-
  • разпуска-
  • върховната рада-
  • предсрочни парламентарни избори-
  • коалиция-
  • асоцииране-
  • ес-
  • оставка

Тогава изтича срокът за сформиране на нова управляваща коалиция в Украйна, задават се предсрочни парламентарни избори

Порошенко разпуска Върховната рада идната седмица - 1
Петро Порошенко. Снимка: АП/БТА

Украинският президент Петро Порошенко ще подпише указ за разпускане на Върховната рада (парламента) на страната идната седмица. Това съобщи в интервю за „Радио Свобода“ неговият съветник Олег Медведев.

Следващата седмица изтича срокът за сформиране на нова коалиция, след като старата парламентарна коалиция се разпадна. Тъй като нова управляваща коалиция не се е появила, президентът е в правото си да разпусне Радата и да обяви дата за предсрочни парламентарни избори.

Медведев припомни, че през септември трябва да бъде ратифицирано споразумението за асоцииране към ЕС и да се проведат сериозни политически, икономически и социални реформи.

За разпадането на управляващата коалиция роля изигра излизането на партиите „Свобода“ и УДАР от нея, както и на 15 независими депутати. На 24 юли премиерът на Украйна Арсений Яценюк подаде оставка след като инициативата му за реформи в държавната енергийна компания „Нафтогаз” не срещна подкрепа в парламента.

На 31 юли обаче Върховната рада отхвърли оставката му, като против неговото оттегляне се изказа и президентът на страната Петро Порошенко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: