Last news in Fakti

25 Август, 2014 11:22 1 299 2

НАТО не покани Русия на срещата на върха в Уелс

  • нато-
  • среща-
  • уелс-
  • русия-
  • украйна-
  • расмусен-
  • покана

Повечето от обсъжданите въпроси обаче ще бъдат свързани именно с отношението към Руската федерация във връзка с кризата в Украйна

Руските дипломати не получиха покана за септемврийската среща на НАТО в Уелс, на която ще се обсъждат отношенията на Алианса с Руската федерация, съобщи в. „Комерсант“.

На срещата на 4 и 5 септември ще се обсъжда готовността на НАТО за усилване на колективната отбрана, увеличението на военните разходи, отношението към Русия, укрепването на връзките с Украйна, извеждането на войските на Алианса от Афганистан. „Срещата на НАТО ще се състои в критичен момент от историята, когато глобалната сигурност става все по-нестабилна, както показват действията на Русия в Украйна“, казва се в комюникето на организацията.

Макар всички ключови тема да са така или иначе свързани с Русия, представители на Москва в Уелс няма да има. Според източници от щаб-квартирата на Алианса, участие на руска делегация би било „нецелесъобразно“.
От руските дипломатически кръгове пък отбелязват, че изобщо не са очаквали покана и напомнят, че още през април НАТО реши да прекрати сътрудничеството с Москва и са били замразени важни проекти. „Сега топката е в полето на Алианса – ние няма да питаме за това“, заявил е източник.

Руската страна разчита на подобряване на отношенията с НАТО, когато поста генерален секретар на организацията заеме норвежкият премиер Йенс Столтенберг. Скоро той ще смени Андерс фог Расмусен, който нееднократно е обвинявал Русия в агресия към Украйна.

Решението за преустановяване на практическото военно и гражданско сътрудничество с Русия бе взето на срещата на външните министри на страните участнички в НАТО на 1 април. Тогава в решението бе отбелязано, че „политическият диалог НАТО-Русия, както на ниво посланици, така и на по-високо ниво, може да продължи в случай на необходимост за обмяна на мнения най-вече по повод на украинската криза“. Два дни по-късно Русия отзова своя представител в НАТО генерал-полковник Валерий Евневич.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харалампи

    3 0 Отговор
    Руснаците ще си го преместят в другият крачол!
  • 2 Русия!

    2 0 Отговор
    Боли ги фара... Ако се надигне ботуша, ще помете и НАТО и Америка и всички глупави европеици (демократи). Слава на Русия!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания