Last news in Fakti

3 Септември, 2014 19:41 2 279 20

Путин предложи мирен план от 7 точки, Яценюк го отхвърли

  • украйна-
  • русия-
  • мирен план-
  • владимир путин-
  • петро порошенко-
  • прекратяване на огъня

Най-добрият мирен план е от една точкта - Русия да изведе войските си, наемниците и терористите от нашата територия, репликира украинският премиер

Путин предложи мирен план от 7 точки, Яценюк го отхвърли - 1
Украинският премиер Арсений Яценюк

След телефонния разговор с украинския президент Петро Порошенкто, в резултат на който бе обявен режим на прекратяване на огъня в страната, руският държавен глава Владимир Путин състави собствен план от 7 точки за урегулиране на кризата, сред които – отвеждане на украинските войски на безопасно разстояние (което вече се случва), изключващо обстрел на населени места, организиране на хуманитарни коридори и ремонт на разрушената инфраструктура в Донбас. Списъкът е публикуван на сайта на Кремъл. Според Путин, също така и сепаратистите трябва да прекратят настъпателните операции, да се разгледа осъществяването на пълноценен и обективен международен контрол за съблюдаване на условията по прекратяване на огъня и мониторинг на обстановката в създадената по този начин зона за безопасност.

Путин отбелязал, че окончателните договорености по ситуацията в Украйна могат да се постигнат в близките дни – напр. в хода на предвидената среща на контактната група на 5 септември, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано той уточни, че всъщност Киев трябва да се споразумее със сепаратистите, а не с Москва, тъй като Русия не участва и не е страна в конфликта в Украйна.

Представители на Донецката народна република заявиха, че са готови да спрат бойните действия, стига и украинската армия да се изтегли от населените пунктове. Те искат в страната да влезе миротворчески контингент, но и с участието на Русия, за да се гарантират договорките.

На сайта на украинския лидер се съобщава, че и Порошенко се надява на 5 септември в Минск контактната група да започне преговори по процеса на урегулиране на кризата и да се приемат реални стъпки за постигане на мир.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обаче не вярва в руския мирен план и смята, ч„е той е опит на Русия да избегне европейските санкции и да хвърли прах в очите на международната общност в навечерието на срегата на върха на НАТО в Уелс.

"Истинският план на Путин е да унищожи Украйна и да възстанови СССР“, подчерта Яценюк.

„Всички предишни съгласувани с Русия договорености - в Женева, в Нормандия, в Берлин, в Минск, руският режим или просто ги игнорираше, или нагло ги нарушаваше – коментира той. - Най-добрият план за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна се състои от една точка: Русия да махне своята редовна армия, наемници и терористи от украинската територия. Тогава в Украйна ще настане мир“.

На Запад още не бързат да потвърдят, че в Украйна се въвежда режим на прекратяване на огъня и решението за въвеждане на нови санкции към Русия остава в сила, съобщи „Ройтерс“. Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че лидерите на двете държави в момента носят огромна отговорност не само за собствените си страни и народи, но и за цяла Европа. Президентът на САЩ Барак Обама, който е на посещение в Естония, каза в Талин, че още е рано да се говори за спиране на военните действия в Украйна.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ewiak Ryszard

    1 0 Отговор
    Както се вижда, Киев не е склонен да се съгласи. Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на еврозоната, Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]. И ще влезе на юг, но няма да бъде както първия път [2008 - Грузия], или като втори път [2014 - Украйна. Тук също ще бъде успех]." (Даниил 11:28,29)

    Но на третия път ще бъде американската намеса и глобална ядрена война. (Даниил 11:30а; Матей 24:7; Откровение 6:4)
  • 2 Христо Ковачев

    2 0 Отговор
    МАЛЕ ЧОВЕКО ВЕДНАГА ХОДИ НА ЛЕКАР И СИ ПИЙ ХАПЧЕТАТА РЕДОВНО
  • 3 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор
    путин се опитва нагло да легализира терористите ,украинците няма как да се съгласят с това европа също няма да се върже на миротворческите му напъни.украйна няма как да преговаря с руските наемници все едно те са легитимни изразители на населението в източна украйна.освен това преговори с новорусия означават неиното признаване което няма как да стане.

    Коментиран от #4

  • 4 theodor cole

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Teroristi sa Polskite Ukrainci ot Lviv. Kato tozi na snimkata. Te streliat s raketi i ubivat hiliadi mirni hora. Te dokazaha che ne im dreme za zivota na Rusnacite ot Donbas. Putin pravi tova koeto iskat Rusnacite. Kolko triabva da tqrpish kak izbivat tvoia narod?

    Коментиран от #6

  • 5 nakata88bg .

    4 0 Отговор
    това е добър компромис - да влязат миротворчески сили, сред които да има и миротворци от Русия - всички ще са доволни! Освен Яценюх....

    Коментиран от #7

  • 6 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "theodor cole":

    както казах и в друг свои пост ,няма нищо вярно в твърденията ти.нито украинците са полски ,нито са терористи нито убиват хиляди невинни.ако за едно свое твърдение имаш някакво доказателство или аргумент ,очаквам да ги разкриеш.
  • 7 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "nakata88bg .":

    миротворци да има включително от русия би било добро решение ,но путин набляга на друго такова нака.

    Коментиран от #8

  • 8 nakata88bg .

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    и то е.....???

    Коментиран от #10

  • 9 Кънчо

    4 0 Отговор
    Предложение към модераторите-направете отделна страница на тази Десито.
  • 10 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "nakata88bg .":

    разцепването на украйна.
    след като се приеме украинското правителство да преговаря със сепаратистите то реално трябва да приеме новорусия за страна ,което от своя страна няма как да се случи ,понеже украинците няма как да приемат 3 млн етнически украинци да живеят в държава доминирана от 2 млн. етнически руснаци ,на територия,която до вчера бе част от украйна.ти би ли се съгласил хасковски окръг да стане част от турска държава?всъщност си ми отговарял на този въпрос,извинявай забравих ,че ти си за отцепването на половин българия към турция ако това ще е в полза на путин!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Деси в "Уикито" имаш данни, цитирам грубо и по памет: В Донецка и Луганска област, съотношението между руско и украинско говорящи е към 65%-35% в полза на първите. Айде ето ти линка, http://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_Украйна, виж последната таблица. И не прави сравнение с България и Турция, разлика голяма, относно общ произход, език,религия и т.н. По скоро ако се опитваш да защитиш тезата си, би трябвала да се опираш на сравнението Македония-България.

    Коментиран от #16

  • 12 nakata88bg .

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    да си чула в донецк и луганск някой да говори на националността? аз не съм! хората, които живеят там просто искат да живеят и работят без никой да ги закачи и да им надтяква собствено мнение

    Коментиран от #13, #18

  • 13 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "nakata88bg .":

    Аз съм гледал в "Ю-тубата" клипове, в които украински военни и дори техни журналисти, когато говорят емоционално да преминават на чист руски език. За любопитните мога да ги предоставя...
  • 14 сс

    1 1 Отговор
    Антон Туманов го докарали в затворен ковчег. “Имаше прозорче – добре че поне лицето можеш да разпознаеш. Момчетата ми казаха, че в тяхната част има и такива, които са просто парчета месо. Сега по ДНК ги разпознават. Родителите още не са си получили децата.”

    Така започва репортажът на Елена Рачьова в руския в. “Новая газета” (novayagazeta.ru), който ви предлагаме със съкращения (заглавията са на “Труд”).

    Майката на младши сержант Антон Туманов – Елена Петровна Туманова, още не е получила вещите, паспорта и военната книжка на своя син. На 20 август Елена Петровна получила само ковчега и копие от свидетелството за смърт от моргата в Ростов. В документа е посочена датата на смъртта – 13 август 2014 г., мястото – “Пункт за временна дислокация на войскова част 27777”, времето – “По време на изпълнение на задълженията от военната служба” и причината – “Комплексна травма. Множество рани от осколки по долните крайници и увредени големи кръвоносни съдове. Остра масивна кръвозагуба”.

    “Краката му са били откъснати. Момчетата ми разказаха. Аз и сама почувствах, че той не е целият в ковчега”, казва Елена Туманова на журналистката Елена Рачьова.

    Антон тръгва за армията от родния Козмодемянск – градче с 21 000 жители, на 100 км от столицата на република Марий Ел, която е в състава на Руската федерация и е разположена в централната част на европейска Русия. Ходил на училище в Пенза, а казармата изкарал в Южна Осетия.

    “Щом се върна от армията, искаше да си намери работа, но нищо не се получи” – спокойно разказва Елена Петровна. – Не го взеха в следствения изолатор, защото имаше анемия.

    За армията е годен, за работа – не

    Антон отиде в Нижний Новгород, три месеца работи в автозавода. Нямаше къде да живее, наемите са скъпи – върна се. Няколко пъти ходи в Москва, работи на строеж, но не им платиха, пратих му пари за билет да се върне. А при нас в Козмодемянск къде да работи? През май ми каза: “Ще отида в армията по договор.” Аз го разубеждавам: “Недей, виж каква е обстановката… Не дай, боже, те запратят в Украйна, имахме си вече Чечня, Афганистан… “Мамо, там няма да пратят наши войски. Край, решил съм, отивам. Трябват ми пари. Нали не отивам на война – на работа отивам. А друга работа няма.”

    На 21 юни Антон постъпва в 18-а Самостоятелна мотострелкова бригада, част 27777, в село Калиновская в Чечня. Сам си избрал мястото на службата. Казвал, че много обикнал планините в Южна Осетия. “Искам, като се събудя, да виждам планини, като заспивам – да виждам планини.” Бързал да попадне там до края на месеца, за да може още от юли да получава заплата. Но в частта научил, че три месеца ще е на изпитателен срок, чак после ще сключи договор. “Изпратих му 3000 рубли (61 евро, б.р.), толкова намерих, санитарка съм с 5500 рубли заплата”, разказва Елена Петровна.

    За месец и половина служба Антон така и не получил заплата. На близките си казвал, че му обещали 40-50 хиляди рубли. А според другарите му по служба Антон явно са го излъгали – те получавали не повече от 30 000 рубли (610 евро, б.р.).

    Почти всеки ден Антон звънял вкъщи. В началото на юли изведнъж разказал, че в частта попитали

    кой доброволно иска да тръгне за Украйна

    Майката се надявала синът ѝ да не е сред доброволците. “Да не съм глупак? Тук никой не иска” отговорил ѝ Антон. С него отишъл да служи и негов земляк, който също попаднал в Чечня, в Шали. И после разказвал на Елена Петровна, че в неговата част им казвали така: ако издържите еди-колко си дни в Украйна, ще заработите 400 000 (8162 евро, б.р.). Естествено, никой не се съгласил.

    После Антон писал на майка си, че го пращат в Ростов. По думите му, част 27777 на 11 юли била на руско-украинската граница.

    17-годишната Настя Чернова, годеницата на Антон, се чувала по телефона всеки ден с него, той ѝ разказвал много повече за службата, отколкото на майка си. На 23 или 25 юли за пръв път казал: “Отиваме на война”. Изплашената Настя само успяла да попита: “Нали в Украйна няма руснаци?”. Отговорът: “Ние отиваме в ролята на опълченци”.

    “Явно са ги пратили да контролират ситуацията, да пътуват, да гледат – разсъждава Настя. – Дали им украински пари, Антон разказваше, че влиза в магазина и се смее: “Няма сувенири, поне украински пари ще ти донеса”.

    На 10 август Антон позвънил вкъщи:



    Мамо, пращат ни

    в Донецк



    “Къде? Там има война! Не могат да ви пратят там!” – изплашила се Елена Петровна. А той само казал: “Пращат ни на помощ на опълченците. Не се вълнувай, всичко ще е наред.” На Настя добавил, че ще бъде два-три месеца в Украйна и че до ноември сигурно няма да има телефонна връзка.

    На 11 август на Антон му дали две гранати и 150 патрона за автомата. В три следобед той пратил съобщения на майка си в социалната мрежа LinkedIn (на руски – “В контакте”, б.р.): “Предадох си телефона, заминах за Украйна”.

    По думите на другарите по служба на Антон, на 11 август дошла заповед за пресичане на границата с Украйна. Онези, които отказвали, били оскърбявани и заплашвани от командването на частта с наказателно преследване. Заповядано било всички да предадат документите и телефоните си, да свалят униформите (преоблекли се в обикновен камуфлаж) и да замажат опознавателните знаци и регистрационните номера на техниката. На краката и ръцете си вързали тесни бели превръзки. По-късно Елена Туманова намерила в LinkedIn фотография на сина си с такава превръзка и коментар на негов другар по служба: “Това са опознавателни знаци свой – чужд. Днес на крака, утре на дясната ръка и т.н. Всичко, което се движи без превръзки, се унищожава”.

    През нощта на 12 август колона от 1200 души влиза в Украйна и през деня на 13-и спира на територията на завода в град Снежное, Донецка област, на 15 км от границата. Колите и боеприпасите били подредени доста нагъсто. През деня на 13 август по колоната ударил артилерийски огън с ракети “Град”. “Според момчетата от 1200 души в колоната 120 били убити, 450 -ранени” – казва Елена Туманова. – Самите те били някъде отзад, а моят Антон – отпред. Нито окопи, нито защита… Паника, кой по камионите, кой където му видят очите. Всеки се опитвал да се измъкне както може…”

    Известието за смъртта на Антон Туманов донася сътрудникът на Козмодемянския военен комитет Будаев. Елена Петровна разказва: “Той изпрати Антон и на срочна служба, той оформи и договора му за наемник. Носи ми известието и сам плаче. Попитах го единствено:

    - Къде стана това?

    - Под Луганск.

    - Но те отивали към Донецк.

    - Не пристигнаха.

    Даде ми телефонния номер на частта – продължава Елена Петровна – звъннах и казах:

    - Може да е грешка, може това да не е моят син?

    - Не, всичко е точно, момчетата току-що го разпознаха.

    Оттогава никой от военното командване не е говорил с Елена Петровна. А и тя не е звъняла. Просто не знае на кого.
  • 15 MH17

    1 0 Отговор
    А бе хора, какво стана с този проблем? Много бързо се забрави!!!

    Остава и Украйна да разсекрети записите от тяхното РВД.... а дано... ама надали...
    Тук може да се види карта на проверените зони от катастровата http://www.government.nl/documents-and-publications/maps/2014/08/10/map-mh17-air-disaster.html от холандското правителство или от тук http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/images/2014/08/09/20140809%20-%20MH17_Kaart_Fasering_1600_0.png Картата е към дата 10.08.2014г.
    Защо зелените(проверените) зони са били под контрола на проруските "терористи". Интересно ми е защо никой от тъй наречените "гУеми" "свободни" и "демократични" медии не коментират тези факти?!!?!
    А малко снимки от тук, доста от тях имат и GPS тагове https://secure.flickr.com/photos/jeroenakkermans/sets/

    Коментиран от #17

  • 16 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    еи лъжльо в същото уики пише много добре при преброяването има и етническа статистика.освен това може да видиш в руското уики как се е загубил украинския език в същите области във времето,щото не се е изучавал десетки години,но езика не е условие за национална принадлежност.етническата статистика е https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C

    Коментиран от #19

  • 17 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "MH17":

    не се е забравил естественно,на 9 септември ще има офицялно изявление на експертизата правена от холандия с която ще се съобразят и украйна и русия поне такива бяха предварителните уговорки.
  • 18 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "nakata88bg .":

    чувал съм многократно в интервюта на обикновенни хора и доброволци,както бих чувал навсякъде по света ако някои иска да ти разцепи държавата и да те вкара в друга такава.ти нака си е.ти и смешника ,комунист ли си бе ?как може дори да допуснеш, че ако някои реши да отцепи края в които живея и от него да направи друга държава или да го вкара в съседна такава на мен би ми било безразличо само да ми върви работата?бих ти казал доста по този повод ,но ...
  • 19 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":

    Деси, наричаш ме лъжльо и виж какъв линк даваш. Аз казвам нещо и ти давам съответен линк-с %-ти. В твоя няма нищо, но...няма нищо, приемам /макар и незнам какво, понеже линка ти е празен/. За разлика от моя, ако уикито лъже, лъжа и аз. Признавам си, и поднасям извиненията лично, ако ми се даде съответен адрез, където да поднеса извинението си

    Коментиран от #20

  • 20 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Монго":

    не е празен,това е линка на донецка област в руската уикпедия от където и ти си взел инфото.там има ясен разбор на преброяванията по етническа принадлежност ,както и резвититето в езиково отношение в областта.конкретно при последното преброяване украинци 2,7 млн. 56% руснаци 1,8 млн.38 %.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C
Новини по държави: