Last news in Fakti

8 Септември, 2014 18:13 1 105 0

Украинските власти и сепаратистите си размениха пленници

  • украйна-
  • сепаратистите-
  • петро порошенко-
  • пленници

В страната цари крехък мир, смята председателят на ОССЕ

Украинските власти и сепаратистите си размениха пленници - 1
Снимка: АП/БТА

В Украйна в момента е установен „крехък мир“, заяви председателят на ОССЕ Томас Гремингер. Страните в конфликта – украинските власти и сепаратистите в Донбас, постепенно изпълняват ключовите точки от споразумението за прекратяване на огъня, подписано в Минск. По думите на президента Петро Порошенко, който пристигна в размирния Мариупол, за последните 4 дни са били освободени от плен 1200 украински граждани. Съгласувани са и пунктовете, чрез които може да се осъществи доставката на хуманитарна помощ за Югоизточна Украйна.

Освен това в неделя са били изведени от обкръжение 33-ма украински военнослужещи, които не са се предали в плен. Украинският лидер обеща лично да се срещне с тях, предаде „Интерфакс“.

Президентът съобщи в Мариупол, че резултатите от договореностите в Минск продължават да се множат и буквално преди малко са били освободени още 20 украински войници, предаде украинският портал УНН.

По оценка на сепаратистите, предстои от двете страни да бъдат обменени още по около 700 души. Двама украинци са били разменени за военния кореспондент на Донецката народна република Юрий Юрченко.

Порошенко подчерта, че украинската страна няма намерение да сдава Мариупол и е разпоредил да се организира отбрана с помощта на реактивни системи за залпов огън , танкове и въздушно прикритие, съобщи „Ройтерс“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: