Last news in Fakti

11 Септември, 2014 16:17 7 165 3

Халифатът започна война срещу марихуаната в Сирия (Видео)

  • марихуана-
  • халифат-
  • ислямска държава

Дори и конфликтът да спре веднага и БВП на Сирия расте с 5% на година, ще са необходими 30 години, за да се достигне равнището на предвоенната 2010 г

Ако бушуващата от 2011 г. гражданската война в Сирия стана прочута с проявите на насилие, смърт и унищожение, то радикалната Ислямска държава Ирак и Леванта (ISIS), която промени името си на краткото Ислямска държава и обяви халифат, води нова война – този път срещу наркотиците, отбелязва сайтът AlterNet.

ISIS публикува видеоклип в YouTube, който показва дузина въоръжени мъже в нива, пълна с марихуана. След реч за злините от отглеждането и употребата на наркотици, растенията са били изкоренени, събрани на клада и изгорени.

В зони под контрола на халифата се съобщава, че

групировката е забранила използването на всички психоактивни вещества,

дори и легални като цигари. Смята се, че 60% от мъжете и 20 % от жените в Сирия пушат тютюн под формата на цигари или наргилета.

Земеделците от Северна Сирия през последните месеци се ориентират към отглеждането на марихуана в опит да компенсират загубите от бушуващата гражданска война. Конфликтът затруднява реализацията на селскостопанската им продукция, а непрекъснатите бомбардировки и сражения пречат на снабдяването им торове и земеделска техника.

В доклад на ООН се отбелязваше, че дори и конфликтът да спре веднага и БВП на Сирия расте с 5% на година,

ще са необходими 30 години, за да се достигне равнището на предвоенната 2010 г.

Джабал Зауия в Идлиб е планински район в близост до турската граница. Преди гражданската война, той е бил прочут с отглеждането на маслини, но сега канабисът е основната реколтата, която носи пари. Фермерите твърдят, че растението лесно се отглежда и носи по-добри доходи от маслините. "Ние нямаме земя, няма търговия, нищо. Ако не беше контрабандата на канабис, щяхме да гладуваме до смърт“, коментира 31-годишният земеделец Ахмед.

Но отглеждането на една култура, която е забранена от ислямския закон, е скъпо и опасно. Фермери, сеещи марихуана, трябва да плащат на местни фракции, за да защитят своите ферми, от нападения и да избегнат арест. Повечето от марихуаната се пренася контрабандно от товарни автомобили в Турция, а след това се изпраща до пазарите в целия регион.

Държавите от Близкия изток имат дълга традиция на любителския употреба на канабис и хашиш. Те също имат някои от най-драконовските закони срещу наркотиците, които се прилагат към всички психоактивни вещества

без да се прави разлика между "твърди" и "меки" наркотици.

В целия регион наказанията започват от бичуване и стигат до смъртна присъда.

В момента Ирак е основен маршрут от контрабандата на хашиш и опиати, пристигащи от Афганистан и Пакистан. Наркотрафикантите са заплашени от доживотен затвор и смъртно наказание. Иракското правителство прилага смъртното наказание, ако се докаже, че дрогата се използва за финансиране или подпомагане на бунтовниците.

Иран е водещ в света в екзекуции на глава от населението. Трафикът на наркотици е най-честата причина за смъртно наказание. Иран има обща граница с Афганистан, който е водещ в света производител на хероин и опиум.

През миналата година

в страната са екзекутиран 331 души по обвинения,

свързани с наркотици.

Много от осъдените са обесени на обществени места като площадите.

При стриктно тълкуване на ислямския закон – шериат в Саудитска Арабия, трафикът на наркотици се наказва със смърт.

Само за този месец, трима сирийци и иранец, осъдени за трафик на амфетамини, бяха обезглавени с меч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛИ РЕЗА

    0 0 Отговор
    Смятай човече,при такава строгост на закона и пак има мераклии да се пробват.
  • 2 тото

    0 0 Отговор
    Абе и гладен не се издържа....
  • 3 Рашко Ломския

    0 0 Отговор
    Гладът е по-силен от тока. Иначе за мен е малко странно. Аз съм говорил с двама араби, живеещи в България по темата с единия в София, Другия във Варна и двамата ми казаха, че в арабския свят се пуши много хашиш, най-често в наргелета. Това там било, както тука си пиеме ракията. Сега разбирам от тази статия, че била забранена тревата а доколкото знам, хашиша се правел от марихуана.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания