Last news in Fakti

16 Септември, 2014 12:56 1 653 1

Ердоган: Готвим буферна зона срещу Ислямска държава

  • ердоган-
  • турция-
  • буферна зона-
  • ислямска държава

Военните в Турция подготвят планове за изграждане на буферна зона по южната граница на страната срещу заплахата, която идва от Ислямска държава, която се опитва да налага строгите норми на шериата в северните райони на Сирия и Ирак, съобщава в. „Заман“.

Новината е била съобщена от турския президент Реджеп Ердоган при разговор с репортери в самолета на връщане от визита в Катар, отбелязва в. „Хюриет“.

Новината е знакова на фона на позицията на Турция, че не иска да участва във военната коалиция на САЩ срещу Ислямска държава.

Анкара предпочита да действа предпазливо, защото в момента ислямистите държат като заложници 49 турци, сред които дипломати, жени и деца. Те бяха взети в плен през юни при атака срещу консулството на Турция в северния иракски град Мосул. Преди дни пожелал анонимност високопоставен чиновник от Анкара коментира пред АФП, че властите искат да освободят заложниците чрез дипломация. „Нашите ръце са вързани и ние имаме ограничен кръг от възможности за действие по казуса“, лаконично отбелязал високопоставеният чиновник.

От своя страна Анкара се намира под международен натиск да затвори границата си за екстремисти, които я пресичат, за да се влеят в редиците на Ислямска държава.

Вече нееднократно Турция беше обвинявана, че търгува с петрол, добит нелегално от ислямистите и по този начин осигурява свеж финансов ресурс, отбелязва Блумбърг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 theodor cole

    0 0 Отговор
    Er-Dogan, Ot edna krava suchete i ti jihadistite. Zalozhnicite vi gi pusnaha i pak nishto ne pavish. Lika-prilika ste si s tiyah.
Новини по държави: