5 Октомври, 2014 11:14 1 395 0

Масов гроб на протестиращи студенти открит в Мексико?

  • мексико-
  • масов гроб-
  • ученици-
  • студенти-
  • преподаватели-
  • протести-
  • полицаи

Все още предстои идентифициране на жертвите, но на това място 43-ма участници в акция изчезнаха на 27 септември

Масов гроб на протестиращи студенти открит в Мексико? - 1
Снимка: АП/БТА

След анонимно телефонно обаждане масов гроб е бил открит в покрайнините на мексиканския град Игуала, където 43-ма студенти, ученици и стажант-преподаватели изчезнаха безследно на 27 септември, съобщи Би Би Си.

Все още не е ясно дали останките в ямата принадлежат на изчезналите учащи се, които последно са били видени, че ги натикват в полицейски бусове. Групата се е придвижвала по територията на щата Гереро, за да се включи в протести за правата на преподавателите и срещу дискриминация на работното място към селските учители. Тогава полицията откри огън по колите им, като уби шестима души. 22-ма служители на реда бяха арестувани във връзка със стрелбата.

Свидетели твърдят, че оцелелите, сред които и много стажант-учители, били вкарани насила в полицейски бусове, преди следите им да се загубят. Някои, които успели да се укрият, се свързали с близките си чак след няколко дни от страх за живота си.

Щатският прокурор Иняки Бланко заяви, че съдебномедицински експерти се опитват да идентифицират жертвите. Някои от роднините на изчезналите студентите са се присъединили към търсенето, те чукат от врата на врата в домовете на местните хора и раздават снимки на изчезналите си близки.

Според магистратите, представители на местните власти и полиция може да имат връзки с криминални групировки, действащи на територията на щата Гереро.

Игуала се намира на около 200 км южно от столицата Мексико Сити. Вече са издадени заповеди за арест за кмета на града Жозе Луиш Албарка и за шефа на сигурността, които за момента са обявени за укриващи се от закона и се предполага, че са участвали в насилието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: