Last news in Fakti

28 Януари, 2015 09:43 2 069 0

Изчезналите мексикански студенти - объркани с престъпна банда

  • мексико-
  • студенти-
  • убити-
  • престъпна банда

Родители обвиниха правителството, че се опитва да сложи край на разследването и да потули случая

Изчезналите мексикански студенти - объркани с престъпна банда - 1
Снимка АП

Четири месеца след отвличането на 43-мата студенти в Мексико властите за пръв път обявиха, че всички те са мъртви. Главният прокурор на Мексико заяви, че информацията му се основава на самопризнания и научни доказателства, събрани от мястото, където се твърди, че младежите са били убити и малко след това изгорени, съобщиха световните агенции.

Хесус Мурильо Карам е сигурен, че може да докаже какво се е случило с младежите, които изчезнаха в южния щат Гереро през септември.  Той обясни, че неговият екип е разпитал 99 души, включително членове на престъпната групировка „Герерос унидос“, които твърдят, че студентите са убити, пише Би Би Си.

Родителите реагираха гневно на изказването на Карам и заявиха, че без доказателство ще продължат да вярват, че децата им са живи.

Главният прокурор настоя, че студентите са били убити от бандата, а телата им изгорени на сметището - обяснение, което близките на изчезналите отхвърлиха.

Той каза, че екипът му е събрал 39 самопризнания от полицаи и членовете на бандата.

Мурильo заяви, че неговата информация се основава на 386 декларации от разпити, 16 полицейски хайки и две реконструкции. Той каза, че ключовият му свидетел Фелипе Родригес Салгадо, известни като "Ел Чепильо", член на престъпна група, твърди, че той и бандата му са взели участие в отвличането, убийство и заличаването на студентите.

„Доказателствата позволяват да установим със сигурност, че студентите са били отвлечени, убити и изгорени, а останките - изхвърлени в реката”, каза главният прокурор по време на пресконференция.

Студентите са били убити по поръчка на наркокартел, който ги сбъркал с конкурентна банда, според мексиканксите власти.

Досега са идентифицирани останките само на един студент, след като много изгорели кости са били изпратени в лаборатория в Австрия за ДНК анализ.

Лабораторията заяви, че е невъзможно да се идентифицират всички останали кости, заради лошото им състояние.

Роднини на изчезналите още от самото начало са скептични относно официалните обяснения за случилото се. На емоционална пресконференция във вторник, родители обвиниха правителството, че се опитва да сложи край на разследването.

"Ние не вярваме в нищо от това, което казват", каза Кармен Круз, чийто 19-годишен син Хорхе е един от изчезналите студенти. "Ние няма да позволи този случай да бъде затворен."

Адвокатът Видулфо Розалес, който представлява семействата, представи аргументи от 10 точки защо клиентите му смятат, че разследването трябва да продължи.

Семейства казват, че липсват убедителни съдебномедицински резултати, няколко ключови заподозрени са все още на свобода и ако бъдат задържани, те биха могли да хвърли нова светлина върху официалната версия за събитията.

В понеделник роднини на студентите направиха огромно шествие в Мексико Сити, изисквайки действия от страна на правителството и конкретно доказателство за това, което се е случило.

Те твърдят, че военните базирана в Игуала трябвало да знаят за пристигането на студентите в града и какво се е случило с тях. Те искат да получат достъп до казармата, като изтъкват, че студентите може да са там. Но по време на  пресконференцията си, Мурильо каза, че "не е имало нито едно доказателство", че армията е замесена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: