Last news in Fakti

8 Ноември, 2014 14:21 4 671 0

Изчезналите в Мексико студенти са убити

  • мексико-
  • студенти-
  • изчезнали-
  • убити-
  • картел-
  • игуала-
  • протестна акция

43-ма младежи, които са в неизвестност от 26 септември, вероятно са станали жертва на престъпен картел

Изчезналите в Мексико студенти са убити - 1
Протестна акция в Мексико сити във връзка с изчезването на 43-мата студенти. Снимка: АП/БТА

В Мексико, където протестните акции във връзка с изчезването на 43-ма студенти продължават, беше обявено, че младежите са убити от престъпната групировка „Герерос унидос“, съобщи „Ройтерс“. Информацията е оповестена от главния прокурор на страната Хесус Мурильо Карам. По думите му, трима наскоро заловени членове на организацията са признали, че са съпричастни към убийствата на студентите. Престъпниците ги разстреляли, а след това изгорили и заровили телата.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието направи изявление, с което увери близките на жертвите, че виновните няма да останат ненаказани.

На 26 септември близо 80 възпитаници на педагогически колеж се насочили с три автобуса към протестна акция в Игуала, но така и не стигнали до града. По пътя те били спрени от полицаи, които открили огън по превозните средства. Четирима загинали на място, някои успели да избягат, а останалите били откарани в неизвестна посока.

На следващия ден кметът на Игуала и съпругата му, срещу чиято проява били насочени протестите, се укрили – само няколко часа преди градоначалникът да получи съдебна призовка. При масовите арести в града са задържани 22-ма полицаи, от чиито разпити станало ясно, че студентите са били отведени не от полицията, а от членове на картела „Герерос унидос“, оглавяван от брата на кметската съпруга - Саломон Пинеда.

След като един от арестуваните впоследствие бандити признал за убийството на 17 студенти и посочил масов гроб с обгорели останки на 28 души, Пинеда бил арестуван, а губернаторът на щата Гереро подал оставка в интерес на следствието. Скоро след това бил задържан и избягалият кмет.

ДНК анализът на 28-те от масовия гроб обаче не показва сходство с образци от изчезналите. Останките на още 4-ма се идентифицират. Близките на студентите все още отказват да повярват в тяхната гибел, докато няма категорични доказателства.

Този потресаващ случай демонстрира през света до каква степен местните власти в Мексико са свързани с престъпния свят, коментират медиите в страната. Ситуацията в Гереро е сериозно изпитание за администрацията на Енрике Пеня Нието, който с идването си на власт обеща да направи всичко възможно да се пребори с организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: