Last news in Fakti

7 Октомври, 2014 14:08 1 709 1

Сини светодиодни лампи грабнаха Нобела за физика

  • нобелова награда-
  • физика-
  • медицина-
  • светодиодни лампи-
  • сини-
  • led-
  • японски учени

Наградата се присъжда на трима японски учени, единият от които - с американско гражданство

Сини светодиодни лампи грабнаха Нобела за физика - 1
Снимка: АП/БТА

Трима японски учени - Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура, станаха носители на тазгодишната Нобелова награда за физика, съобщи „Ройтерс“. Най-напред новината с имената на победителите се появи в акаунта на Нобеловия комитет в Туитър.

Тримата са създали ефективни светодиоди с дълбок диапазон, осигуряващи ярки и енергоспестяващи източници на светлина. Акасаки и Амано работят в Университета на японския град Нагоя, а Накамура, който е гражданин на САЩ - в Калифорнийския университет в Санта Барбара. Наградата им се присъжда именно за изобретяването на новия енергийноефективен и относително безвреден за околната среда метод за осветление - LED лампите.

Евтините сини светодиодни лампи са полупроводникови прибори, които изпускат светлина в синия диапазон на спектъра в резултат на преминаване на електрически ток през тях. "Навлизането на LED лампите означава, че вече разполагаме с по-дълготрайни и по-ефикасни алтернативи на по-старите осветителни тела", съобщи представител на Шведската кралска академия на науките.

Финансовият еквивалент на премията, която учените ще получат, е на стойност 8 милиона шведски крони (1,1 милиона долара). По традиция официалната церемония за връчването на наградите ще се състои в Стокхолм в деня на годишнината от смъртта на техния инициатор Алфред Нобел – 10 декември.

В един по-ранен етап сред фаворитите за Нобела за физика бяха и трима руски учени за разработката на инфлационна теория за раждането на Вселената.


Миналата година наградата за физика беше дадена на Питър Хигс и Франсоа Енглер за работата им в областта на теорията на елементарните частици и поведението им в електромагнитни полета.

Любопитно е, че в цялата история досега Нобел по физика са получавали само две жени - Мария Склодовска-Кюри през 1903 г. за изследвания върху радиацията, и Мария Геперт-Майер през 1963 г. за модел на атомното ядро.

Наградата за физика е втората, давана тази година. Нобеловата награда за медицина беше дадена вчера на американско-британския учен Джон О'Кийфи и норвежкото семейство Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер за откриването на "вътрешния GPS" на мозъка, който позволява да се ориентираме в пространството и да се изследват болести като Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 memphis

    0 0 Отговор
    Този сайт руски ли е или?
Новини по държави: