Last news in Fakti

8 Октомври, 2014 11:53 1 118 0

Български епископ в диалог с папата за семейството

  • папа-
  • франциск-
  • семейство

Ако Църквата не се вслушва в света, то светът не ще се вслуша в Църквата, е една от тезите, чути по време на обсъжданията

Български епископ в диалог с папата за семейството - 1
Монсеньор Христо Пройк (вдясно) ов представя България на извънредния синод за семействата във Ватикана. Снимка: „Осерваторе Романо“

Монсеньор Христо Пройков обсъжда с папа Франциск I темите от провеждащия се в Рим второ заседание на извънредната Генерална асамблея на Синода на епископите на тема: "Пастирски предизвикателства пред семейството в контекста на евангелизацията". Това става ясно от поместената на първа страница снимка на официалното издание на Светия престол „Осерваторе Романо“.

Високопреосвещенство Христо Пройков представя Католическата църква в България на извънредния Синод за „семейството“ във Ватикана, който започна на 7 октомври и ще завърши на 19 октомври.

Преди началото на Генералната асамблея, монс Христо Пройков, участва в Рим и в извънредния Синод на Католическите епископи на Европа.

Срещата на европейските епископи от миналата седмица имаше за цел да даде възможност на представителите на всички европейски страни да дискутират и подготвят позиции и становища, които да бъдат предложение за обсъждане на Генералната асамблея тази седмица , в която вече участват представители на Католическата църква от всички континенти и практически от всички краища на земното кълбо.

По тази причина епископите на Католическата църква в България обявиха специална година на молитва за семействата и за пасторалната работа на Църквата в съвременния контекст и грижа за семейството.

Темите свързани с предизвикателствата пред „семейството“ в съвременния свят, които ще обсъждат епископите през следващите дни и възможните обобщения, до които стигнат ще бъдат събрани и разпратени за по-задълбочен анализ обратно до всички Църкви, до компетентните Дикастерии на Светия Престол и до академични структури. През есента на 2015 г., по време на редовната Сесия на синода на епископите от целия свят, ще се вземат решения, които ще бъдат в последствие огласени от Папата.

По време на дебатите се чуха мнения за необходимостта от адаптиране на езика на Църквата и учението й за семейството, живота и сексуалността. Ако Църквата не се вслушва в света, то светът не ще се вслуша в Църквата, е една от тезите, чути по време на обсъжданията.

Този първи за папа Франциск I синод се разглежда като тест за визията за Църквата, обърната с лице към бедните, болните и онеправданите и необсебена от хомосексуализма, абортите и контрацепцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: