13 Октомври, 2014 10:28 1 348 1

Диалогът с ЕС продължава, но Армения се присъедини към Евразийския съюз

  • армения-
  • ес-
  • евразийски съюз

След месеци на отлагане на 10 октомври съответните договорености бяха подписани в Минск от Ереван. Това стана на заседанието на Висшия евразийски икономически съвет

Диалогът с ЕС продължава, но Армения се присъедини към Евразийския съюз - 1
Снимка: АП/БТА

Диалогът с ЕС продължава, но Армения реши да се присъедини към Евразийския икономически съюз, за да даде нов тласък на икономиката си. Това заяви по време на срещата си със сръбския колега Томислав Николич държавният глава на Армения Серж Саркисян.

След месеци на отлагане на 10 октомври съответните договорености бяха подписани в Минск от Ереван. Това стана на заседанието на Висшия евразийски икономически съвет, припомня РИА Новости.

Движението на стоки, услуги и капитали, достъпът до енергоресурси и приемането на единни транспортни решения на евразийското пространство разкриват нови възможности за нашата икономика, каза пред Николич Серж Саркисян.

Той все пак дипломатично отбеляза, че това няма да става за сметка на диалога с ЕС.

Договорът за създаване на Евразийския икономически съюз бе подписан от президентите на Русия, Казахстан и Беларус на 29 май 2014 г. и ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Освен това ще се провежда съгласувана политика в ключови отрасли на икономиката като енергетиката, промишлеността, селското стопанство и транспорта.

Договорено е създаването на Евразийска икономическа комисия. Освен за регулирането на работата на трите вътрешни пазара, новосъздадената структура ще се грижи за експорта в чужбина и за защитата на интересите на местните производители от нелоялната конкуренция от страната на компании от чужбина.

Дейността на банките значително се облекчава, защото те ще продължат да работят само чрез филиалите си.

Пълната хармонизация на националните законодателства в трите страни в сферата на банките, застраховането и пазара на ценните книги ще трябва да стане до 2022 година.

Гражданите на трите страни ще имат правото на безплатно лечение в трите страни от Съюза.

Евразийският съюз се очертава да бъде един от най-големите в света регионални икономически обединения. Той обхваща територия с население над 170 млн. души, а съвкупният общ брутен вътрешен продукт се оценява на $2,7 трлн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    1 0 Отговор
    евала! Армения си гледа интереса, а най-добрите възможности в момента предлага Евразийския съюз