Last news in Fakti

27 Октомври, 2014 08:53, обновена 28 Октомври, 2014 07:16 1 498 0

В Украйна без победител в парламентарните избори

  • украйна-
  • избори-
  • парламент-
  • арсений яценюк-
  • петро порошенко

Кандидатът за Радата от Интернет партията на Украйна - Дарт Вейдър, не беше допуснат в избирателната секция

Истинска изборна драма се очертава на вота за парламент – Върховна Рада в Украйна, съобщава РБК.

Ако предварителните прогнози даваха убедителна преднина на пропрезидентския Блок на Петро Порошенко, то първите изборни резултати дават крехка преднина на проправителствения Народен фронт на Арсений Яценюк.

По данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) последния получава 21,71% срещу 21,62% Блока на Петро Порошенко. Трябва обаче да се изчака да бъдат преброени 100 процента от бюлетините, за да се разбере коя от тези две партии печели първото място, тъй като разликата помежду им е нищожна.

Резултатите показват, че националистите от Свобода с 4,58% остават под изборната бариера от 5%.

В Радата влизат Самопомощ на кмета на Лвов Андрий Садовски – 10,49%, проруския Опозиционен блок с 9,57%, Радикалната партия на Олех Ляшко със 7,59% и Отечество с 5,9%.

Държавният глава Петро Порошенко заяви, че преговорите за съставяне на управляваща коалиция ще започнат още тази сутрин и има шанс да приключат до 10 дни. Той обаче не коментира кой ще оглави новото правителство.

Основа на коалицията ще бъде Блокът на Петро Порошенко. Един от възможните коалиционни партньори е Народният фронт на премиера Арсений Яценюк. Единствено разговори няма да се водят с проруския Опозиционен блок.

Депутатите се избират по смесена система - 225 народни представители се гласуват по списъците на политическите сили в многомандатните райони, а останалите 225 депутати - на мажоритарен принцип в едномандатните райони.

Партията на президента Порошенко и четири други  прозападни формации получават общо около 70%. Задачата да се направи коалиция не изглежда трудна.

Избирателната активност в страната е била малко над 50%. Украйна обаче остава разделена и по този показател. На места в Западната част на страната са гласували около 70 на сто от избирателите, докато в района на Донецк до урните са отишли едва 30 на сто от имащите право на глас.

Кандидатът за Радата от Интернет партията на Украйна - Дарт Вейдър, не беше допуснат в избирателната секция в Киев, тъй като отказал да свали маската си. Членовете на избирателната комисия аргументирали решението си, изтъквайки, че избирателят е длъжен да представи документ за самоличност и да покаже лицето си, а Дарт Вейдър не е направил това.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: