Last news in Fakti

17 Ноември, 2014 13:15 2 455 0

Наводнения взеха жертви в Италия и Швейцария

  • италия-
  • швейцария-
  • наводнения-
  • жертви-
  • генуа-
  • милано-
  • свлачище

16-годишно момиче и 70-годишен мъж са загинали под развалините на селска къща, съборена от свлачище

Наводнения взеха жертви в Италия и Швейцария - 1
Дъждът не пощади гарата в Милано. Снимки: АП/БТА

Силните дъждове продължават в регионите, най-засегнати от лошото време в Италия. Седмицата започва с нови идващи от Франция смущения в атмосферата, които ще ударят северозападната част на страната – най-вече Лигурия, както и областта Тоскана, съобщи агенция АНСА.

Гръмотевична буря тази сутрин се разрази над Генуа. Силите на Гражданска защита възобновиха издирването на възрастен човек, изчезнал по-рано в околностите. 67-годишният Лучано Балестреро излязъл от къщи, за да премести колата си, паркирана в близост до коритото на река, но течението повлякло превозното средство и за собственика му засега няма вести.

По-късно през деня се очаква влошаване на времето и в останалите северни области, както и в някои централни – Лацио, Умбрия, Марке, о. Сардиния. Вечерта ще има проблеми в Абруцо и северна Кампания. Областите с най-висок риск от силни валежи са Лигурия, Пиемонт, Ломбардия и др.

Висок е рискът от наводнения в мегаполиса Милано, където има опасения, че река Ламбро може отново да излезе от бреговете си. Има проблеми в някои участъци от метрото, затворени са улици и подлези. В провинция Варезе има и две жертви. Двама души загинаха при разрушаването на стена във вила в Черо ди Лавено, близо до град Варезе. Инцидентът е предизвикан от падането на свлачище. Жертвите са 16-годишно момиче и неин 70-годишен роднина, които са живеели в селската къща заедно с още трима свои близки.

Над 70 празни ковчези са били завлечени от водата след събарянето на масивна стена на гробището в Болцането, в провинцията на Генуа. Част от цинковите сандъци впоследствие са били намерени чак в друго село, Полчевера.

Падналите валежи от дъжд са около 70-80 мм. Според метеоролозите ще има и снеговалежи в алпийските области на височина над 1000-1200 м. В най-студените зони ще има отново и мъгли. Подобрение на времето в страната се очаква едва в сряда.

Президентът на областта Лигурия Клаудио Берландо смята, че нанесените щети са за близо 1 милиард евро. Три бедствия в рамките на месец са нанесли поражения върху магазини, обществени сгради и предприятия в Генуа, а около 180 семейства, живеещи в покрайнините, са изолирани, тъй като свлачище е блокирало единствения път за достъп дотам, съобщи кметът на града Марко Дориа. От наводнението на 9 октомври до момента 99 домакинства са били евакуирани.

Швейцарските власти информираха за две жени, които са загинали вследствие на свлачище, заляло жилищна сграда край Лугано в близост до границата с Италия. От развалините е изваден и 44-годишен италианец, който е откаран в болница. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: