Last news in Fakti

9 Декември, 2014 10:16 2 022 0

Трима турски войници убити на границата със Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • кюрди-
  • пкк

Властите разследват дали това не е атака на ПКК

Трима турски войници убити на границата със Сирия - 1
Снимка Архия АП

Трима турски войници са били убити от стрелба в град Кейланпинар на границата със Сирия, съобщиха турските информационни агенции.

Не е ясно кои са били нападателите и дали стрелбата е доша от другата страна на границата.

Кейланпинар е в близост до сирийския град Рас ал-Аин. Двете страни са разделени с ограда от бодлива тел.

Мерките за сигурност са засилени след стрелбата. Районът е населен предимно с кюрди и от двете страни на границата. Но бунтовниците от Ислямска държава (ИД) контролират голяма част от граничния район.

"Разследваме дали стрелбата е дола от сирийска страна или не. Разследването е в ход. Ще имаме по-ясно обяснение по-късно", се казва в изявление на местната администрация, цитирано от вестник Хюриет".

Сблъсъци между армията и кюрдски сепаратистки от ПКК се случват често в региона през последните години. Въпреки това, през октомври Турция остави около 150 души от кюрдските въоръжени сили - пешмерга да пресекат границата и да помогнат за защитата на сирийския град Кобане от силите на ИД.

Турция третира ПКК като терористична организация и нейният лидер Абдула Йоджалан е в затвора. Въпреки това той е основният коз на Турция в мирните преговори откакто бе хвърлен в затвора през 2012 година.

ПКК - също смятани за терорист от някои западни правителства -  водят 30-годишна борба за самоуправление в Източна Турция. В безредиците са загинали повече от 40 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: