13 Декември, 2014 14:11 3 877 0

Папата отказа аудиенция на Далай Лама

  • далай лама-
  • папа-
  • франциск-
  • нобел за мир

Католическата църква в Китай е разделена на две общности

Папа Франциск I отказа да приеме в частна аудиенция на харизматичния тибетски лидер Далай Лама, предаде АП.

От пресслужбата на Ватикана дипломатично коментираха, че светият отец изпитва голямо уважение към Далай Лама. Уточнението за причината, отклонила искането на тибетския лидер да се срещне с главата на Римокатолическата църква, бе направено от самия Далай Лама. В него той изразява разбиране за ситуацията, тъй като би могло да се създаде неудобство във взаимоотношенията между Светия престол и Китай.

Католическата църква в Китай е разделена на две общности. Официалната, известна като Патриотичната асоциация, е подчинена на управляващата в Поднебесната империя Комунистическа партия, а нелегалната църква е лоялна само на Ватикана. Представител на Ватикана, пожелал анонимност, е коментира, че отказът за срещата е направен не от страх, а "за да се избегнат нови страдания за тези, които вече са страдали", визирайки именно лоялните към папата католици в Китай.

От своя страна Ватикана даде ясно да се разбере, че папата няма да се срещне нито с Далай Лама, нито с останалите носители на Нобелова награда, сред които бившият съветски лидер Михаил Горбачов, бившият полски президент Лех Валенса, пращайки до тях само свое послание.

За събота папа Франциск има официална среща с италианския премиер Матео Ренци. Ще бъдат обсъдени темите, засягащи труда, икономическата криза, борбата срещу бедността и корупцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА