Last news in Fakti

9 Януари, 2015 11:01, обновена 9 Януари, 2015 15:03 6 496 1

Генерал от жандармерията лови братята Куаши край Париж. Има заложник

  • саид куаши-
  • шериф куаши-
  • шарли ебдо-
  • атентат-
  • карикатура

Братята Саид и Шериф Куаши, които в сряда на обяд устроиха екзекуция на редакционния екип на хумористичния седмичник Шарли Ебдо,са обсадени в предприятие в Дамартен-ан-Гоел

Генерал от жандармерията лови братята Куаши край Париж. Има заложник - 1
Снимки: АП/БТА

Генерал от жандармерията ръководи днешната операция по задържането на братята Саид и Шериф Куаши в парижко предградие. Това е генералът Денис Фаврие, генерален директор на жандармерията, съобщава в. „Фигаро“.

Той ръководеше операцията на силите на реда при отвличането на 24 декември 1994 г. на самолет еърбъс на Ер Франс от четирима алжирски терористи. Самолетът е трябвало да лети от столицата на Алжир до Париж преди да бъде отвлечен. При кацането си в Марсилия започват преговори с похитителите, които завършват с антитерористична операция.

„Ловът“ на братята Саид и Шариф Куаши се съсредоточи в печатница, разположена в предградието на Париж -  Дамартен-ан-Гоел, съобщи "Фигаро". Жена е взета за заложник, но не се съобщава с какво се е занимавала в компанията.

На място са изпратени полицейски екипи, специални части и жандармерия. Близо пет хеликоптера на жандармерията са забелязани в района на издирвателната операция, става ясно от поместени в социалните медии снимки.

В Twitter се появи и снимка на танк, заснета близо до Париж.

Жителите на предградието са били помолени да останат вкъщи. Учениците също са ограничени до училищата им. Отменени са всички полети от международното летище "Шарл де Гол".

Прокуратурата на Париж опроверга съобщението, че един човек е убит в престрелка преди вземане на заложници в индустриалната зона на предградие Дамартен-ан-Гоел, на 40 км североизточно от френската столица, разкри в. „20 минути“. По-рано днес радио Ер Те Елсъобщи, че един човек е загинал и няколко са ранени в престрелката.

Първоначално в. "Паризиен" съобщи, че двама души са убити при „лова“ на братята Саид и Шериф Куаши край Париж. Изданието съобщава за стрелба, при която има и ранени. Данните са противоречиви, защото различни медии говорят за между дузина и 20 ранени.

До обрата се стигна в петък сутринта. В градчето Монтани Сент Фелисите двамата братя задигат автомобил Peugeot 206.

Полицията започва да ги преследва на около 50-тина км. двамата джихадисти се натъкват полицейски пост. Това ги принуждава да се скрият в индустриалната зона. Те са обсадени в малка печатница в Дамартен-aн-Гоел.

Братята Саид и Шериф Куаши, които в сряда на обяд устроиха екзекуция на редакционния екип на хумористичния седмичник „Шарли Ебдо“,са обсадени в предприятие в Дамартен-aн-Гоел, съобщиха от френското вътрешно министерство.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е в ход операция по залавянето на двамата братя, заподозрени за нападението срещу „Шарли ебдо“, съобщи в. „Монд“.

Операцията се провежда в град Дамартен -ан-Гоел, на 40 км североизточно от Париж, уточни Казньов.

Той се срещна с президента Франсоа Оланд, премиера Мануел Валс и полицейски началници.

В парижкото предградие са изпратени полицейски екипи, специални части и жандармерия. Близо пет хеликоптера на жандармерията са забелязани в района на издирвателната операция, става ясно от поместени в социалните медии снимки.

В момента се съобщава, че има взети заложници, но техния брой не се съобщава, пише в. "Фигаро".

Според неофициална информация става дума за малко предприятие с около десетима служители, коментира в. "Паризиен".

Малко час след вземането на заложници са започнали преговори между похитителите и силите на реда.

Близо 48 часа продължава преследването на двамата братя Саид и Шариф Куаши.

Последните данни са, че те са се водили в черния списък на терористите, които се издирват и не могат да бъдат допускани на територията на САЩ.

По данни на американското разузнаване през 2011 г. Саид е бил обучаван в Йемен.

В тяхното издирване са включени близо 90 000 души, освен това има и полицейски кучета, и хеликоптери.

Знае се, че двамата братя са опасни и тежко въоръжени.

Преминали са и военни обучение, което ги прави изключително опасни за силите за сигурност.

Първоначалните информации бяха, че издирваните са локализирани от полицията близо до град Вийер Котре на 85 км североизточно от Париж. Те се движели по национален път RN2 с автомобил Renault Clio – очевидно същото превозно средство, похитено в Париж веднага след покушението.

Следователите са се натъкнали на 10 коктейла „Молотов“ и две джихадистки знамена в изоставения автомобил, с който нападателите по-рано избягаха от местопрестъплението. Според някои източници той е бил открит в предградие на Париж, а според други – близо до град Вийер Котре в Пикардия, където са забелязани двамата братя.

Това означава, че те са радикални ислямисти и че е възможно да са планирали и други нападения с използване на запалителни смеси, коментира източник от разследването.

Гледайте на живо:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Димчев

    0 0 Отговор
    Дамартен-aн-Гоел е на 10 км. от париж. На 6 км. от летище Шарл де Гол.