Last news in Fakti

12 Януари, 2015 09:16 2 982 4

Хърватия избра жена за президент

  • хърватия-
  • президент-
  • колинда грабар - китарович-
  • иво йосипович

46-годишната Колинда Грабар-Китарович е бивш външен министър на страната

Хърватия избра жена за президент - 1
Снимки: АП/БТА

За първи път от обявяването на независимостта си от бивша Югославия хърватите избраха жена за президент, съобщава Би Би Си.

Представителката на консервативната опозиция

Колинда Грабар - Китарович спечели на балотаж срещу досегашния държавен глава Иво Йосипович,

отбелязва Ройтерс.

При 99% преброени бюлетини тя получава 50,5% от гласовете срещу 49,5% за нейния опонент. Избирателната активност е била 58,9% - около 12% повече в сравнение с първия кръг, който се проведе преди две седмици.

Сегашният държавен глава Иво Йосипович призна поражението си и поздрави Колинда Грабар - Китарович.

46-годишният победител е бивш външен министър на страната и бивш помощник на генералния секретар на НАТО. Президентските избори се проведоха в момент, в който залагащата на туризма Хърватия се бори с 6-годишна икономическа рецесия.

Вотът се разглежда като ключов тест за основните партии

в навечерието на насрочените за края на 2015 г. парламентарни избори. Те са важен сигнал, че хърватите са по-склонни да заложат отново на десницата в лицето на Хърватския демократичен съюз, който управлява страната от обявяването на независимостта през 1991 г.

По време на кампанията си победителката в изборите обвини съперника си Йосипович и неговата управляваща социалдемократическа партия, че не са успели да прокарат нужните реформи за излизане от кризата след идването си на власт през 2011 г.

„Аз няма да позволя някой да каже, че Хърватия не е успешна и богата“, каза новоизбраният държавен глава пред ликуващите поддръжници в столицата Загреб.

Колинда Грабар - Китарович призова за национално единство за справяне с икономическата криза.

57-годишният специалист по право и класически композитор Иво Йосиповеч беше президент от 2010 г. насам. Той запази висок рейтинг дълго време, че изглеждаше невъзможно да се провали в опита за преизбиране, коментира Би Би Си.

Проблемът му е, че той е беше подкрепен от управляващата, лявоцентристката коалиция, която не успя да издърпа Хърватия от шестгодишната рецесия, отбелязва Блумбърг.

По тази причина

премиерът Зоран Миланович се извини на Иво Йосипович за стоварената му тежест

по време на кампанията. Неговото лявоцентристко правителство също може да плати цената в избори по-късно тази година, допълва Би Би Си.

Хърватия, която стана през 2013 г. най-новият член на Европейския съюз, има ниво на безработица от близо 20%.

Хърватският президент има думата във външната политика и е главнокомандващ на армията, изпълнителната власт е в ръцете на правителството.

Иво Йосипович предложи конституционни промени в опит за решаване на икономическата криза - включително по-големи правомощия на президента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 0 Отговор
    И България имаме една плевнялийка президент !

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ама наща мома е най-камътна...
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    А бе това Грабар...гробар...ГЕРБ...Гроб...все по-модерни имена в политиката стават нещо
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Нашата кукона иска барак обама да и го нахака.предателката плевнялийка к...ва !
Новини по държави: