Last news in Fakti

14 Януари, 2015 11:16, обновена 15 Януари, 2015 10:51 2 127 0

Разграбиха новия брой на „Шарли Ебдо“ (обновена)

  • шарли ебдо-
  • разпродажба-
  • канар аншене-
  • заплаха-
  • карикатура

Най-голямото във Франция сатирично издание Канар аншене разкрива, че също са получили заплаха за атентат

Разграбиха новия брой на „Шарли Ебдо“ (обновена) - 1
Снимки: АП/БТА

Огромни опашки се извиха от ранни зори в Париж и останалите френски градове заради новия брой на „Шарли Ебдо“. Той излиза за първи път след атентата от 7 януари среди редакцията на сатиричното списание в 3 млн. бройки, при който загинаха близо 12 души, а десетима бяха ранени. Те бяха разграбени за минути. От редакцията на сатиричния седмичник обявиха, че готвят нова допечатка от 2 млн. броя.

„Шарли Ебдо“ излезе с карикатура на пророка Мохамед на челната страница. Пророкът е изобразен на зелен фон и държи табелка с надпис "Аз съм Шарли" (Je suis Charlie). Над него се чете надпис „Всичко е простено“.

Авторът е карикатуристът Ренал Лузие, познат под псевдонима Луз. Той избегна гибелта на 7 януари, тъй като закъсня за работа. На пресконференция вчера той заяви, че не се страхува от отмъщение заради тази корица. „Ние вярваме в интелекта на хората и в тяхното чувство за хумор“, каза той, обяснявайки, че терористите също някога са били деца и са рисували смешни картинки, но в един момент са изгубили чувството си за хумор.

Един от лидерите на „Ал Кайда“" в Йемен Насер бен Али ал Анаси в нарочно видео обръщение пое отговорност за атентата срещу редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“.

Героите получиха задача и я изпълниха, каза Насер бен Али ал Анаси.

„Шарли Ебдо“ отново публикува карикатури, които обиждат пророка и това е едно изключително глупаво действие.

Тази оценка се съдържа в разпространено чрез радио послание от Ислямска държава до жителите на Сирия и Ирак, които се намират под контрола на джихадистите.

Освен това в този брой са поместени карикатурите на всички загинали журналисти и карикатуристи.

Повече изображения на пророка в списанието няма, но е поместена карикатура, посветена на терористичния акт: двама ислямисти безуспешно търсят на небето обещаните им след смъртта за вярата девици, а на заден план загиналите служители на „Шарли Ебдо“ се веселят.

„Ние сме щастливи от направеното и сме радостни, че успяхме да го постигнем. Беше трудно. Първата страница беше сложно да се реши как да изглежда, защото тя трябваше да изразява нещо ново, тя трябваше да каже нещо, свързано със събитието, че ние трябваше да се справим с това“, коментира главният редактор Жерар Биар.

Междувременно ислямистки сайтове вече публикуваха нови заплахи към редакцията на сатиричния седмичник във връзка с новата карикатура на пророка.

Неуспелите да се сдобият с днешния брой масово купуваха друго сатирично издание - "Канар аншене", което излезе, в знак на солидарност с колегите си от атакуваната редакция, със заглавие: „Хайде, момчета, не се оставяйте да ви убият!“.

От най-голямото във Франция сатирично издание разкриват днес, че също са получили заплаха от атентат. Това е станало ден след касапницата в „Шарл Ебдо“ - на 8 януари.

Заплахата е получена на редакционния електронен адрес. Това принудило полицията да засили охраната на сградата.

Девизът на „Канар аншене” е „Свободата на печата се изхабява само когато не се използва”. По тази причина изданието няма да спре дори и пред заплахата да бъде изклано с брадва.

Откритата сметка за дарения в подкрепа на „Шарли Ебдо“ е набъбнала на над 1 млн. евро. Френските власти ще отпуснат на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“ около 1 млн. евро, съобщи преди дни министърът на културата на Франция Фльор Пелерин.

Часове след кървавата касапница на братята Шариф и Саид Куаши водещи издания обявиха волята си безкористна подкрепа на колегите си от „Шарли Ебдо“, за да могат да продължат своята работа.

Полицията в Париж е задържала френския комик и коментатор Диодоне. Срещу него е започнало разследване по обвинение за защита на тероризма. След атентатите Диодоне заяви, че се „чувства като Шарли Кулибали“. Той опита да направи каламбур между лозунга „Аз съм Шарли“ и атенататора Кулибали, който взе заложници в супермаркет за кашерни стоки.

Диодоне вече е осъждан за антисемитски изказвания.

„Шарли Ебдо“ ще получи и всички приходи от първия милион продадени екземпляри от новия брой. Разпространителите ще вземат комисиона само от останалите два милиона. Най-малко 3 млн. евро приходи от продажбата на броя очакват от изданието.

250 хил. евро ще бъдат предоставени от Фонда на Google за иновации в пресата, а другата половина ще дойде от френски фонд, управляван от издателите на вестници в страната.

Турският опозиционен на президента Реджеп Тайип Ердоган вестник „Джумхуриет“ излезе с приложение от четири страници, на които са поместени избрани карикатури от новия брой на „Шарли Ебдо“.

Освен в Турция американският в. „Вашингтон поуст“, германският „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“, италианският „Коера дела сера“, английският „Гардиън“ също поместиха карикатури от новия брой.

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) почете също паметта на журналистите от френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо”.

Атаката срещу редакцията беше насочена против свободата на печата, против човешките права, против всички нас, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

ЮНЕСКО смята защитата на правата на журналистите за своя най-важна задача, припомни Бокова. Тя отбеляза, че организация има свой план за гарантиране на сигурността на служителите на средствата за масова информация.

Близо 300 журналисти от Франция и други държави се събраха в сряда в централата на ЮНЕСКО, за да почетат паметта на убитите си колеги от „Шарли Ебдо”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: