Last news in Fakti

20 Януари, 2015 10:58, обновена 20 Януари, 2015 12:57 1 224 2

Папата призова католиците да не се множат като зайци

  • папа франциск-
  • филипините-
  • манила-
  • ватикана-
  • родителството-
  • бедността-
  • корупцията

Когато хората обедняват и се маргинализират все повече, това може да се нарече държавен тероризъм, коментира Светият отец на връщане от Манилаализира

Папата призова католиците да не се множат като зайци - 1
В рамките на второто си пътуване в Азия папа Франциск посети и Шри Ланка. Снимка: АП/БТА

Някои смятат, че за да бъдем добри католици, трябва да сме като зайците. Но бащинството, родителството е отговорност – това е отправната точка“, заяви пред журналисти папа Франциск при завръщането си от своето второ посещение в Азия. В самолета, с който Светият отец пътуваше от Филипините към Ватикана, той коментира теми като бащинството, корупцията, страха от тероризъм, бедността, съобщи агенция АНСА.

С вълнение той разказа за месата с жертвите на тайфуна: „В Талкобан почти се разплаках. Вярвам, че трябва да плачем за несправедливостите, за бедните, плачът ни помага да разберем нови измерения на живота“.

Не означава, че за да си добър християнин, трябва непременно да правиш деца, изтъкна папата. Има множество одобрени от църквата методи, които регулират раждаемостта, заяви папапа, цитиран от „Дейли Мейл“, уточнявайки, че църквата забранява изкуственото прекъсване на бременността. Той разказа, че е срещнал в една енория жена, бременна с осмо дете при седем родени с цезарово сечение преди него. „Искате да оставите седем деца сираци ли?“, запитал я главата на Римокатолическата църква, обяснявайки, че това е все едно да изпитваш Господа, предава думите му АНСА.

Друга тема, която папа Франциск обсъди с журналистите, беше атентатът срещу редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“. Неговите думи, че можем да ударим дори приятел, ако обижда майка ни, преди няколко дни обиколиха света. На връщане от Манила, където около 6 милиона души го приветстваха, той бе запитан да поясни темата за свободата на вярата и свободата на изразяването. Сега той обясни: никакъв удар, но и никакви провокации – нужна е предпазливост.

Относно корупцията папа Франциск даде пример от времето, когато станал епископ в Буенос Айрес и двама души искали да го подкупят. „В този момент си помислих как да постъпя: да ги обидя, да ги наритам там, където не ги огрява слънцето, или да се направя на глупак. В крайна сметка се направих на глупак“.

Има все по-голяма зависимост между крайната бедност и прекомерното богатство, каза още папата. „Може би се връщаме към кастите. И може, би когато хората биват отхвърлени, изолирани и маргинализирани, може да се говори за държавен тероризъм“, каза още папа Франциск.

Той говори още и за пътуванията, които планира: до Централно-африканската република и Уганда – хипотетична възможност, която е била отложена заради опасността от ебола , но сега е много вероятно да се реализира до края на 2015 г. Сигурните му визити за годината са САЩ (Филаделфия, Вашингтон и Ню Йорк) и Южна Америка (Еквадор, Боливия и Парагвай). За 2016 г. папа Берголио замисля за следващ етап от латиноамериканското си „турне“: Чили, Аржентина и Уругвай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА ЦИГАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ !
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Папата, като създаде поне едно дете, тогава да се прави на компетентен. И да си види "кочинката"-пълна с "меки китки" и "любители" на деца...