Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 09:58 1 760 0

Асад: Сирия е "информирана за въздушната кампания срещу ИД"

  • сирия-
  • ислямска държава-
  • башар асад-
  • терористи

Асад отрече сирийските правителствени сили да са пускали варелни бомби върху районите, държани от бунтовниците

Асад: Сирия е "информирана за въздушната кампания срещу ИД" - 1
Снимка Архив АП

Сирийското правителство е получавало съобщения от водената от САЩ коалиция за борба с джихадистката групировка Ислямска държава. Това заяви президентът на страната Башр ал Асад по време на голямо интервю за Би Би Си.

Той заяви, че не е имало пряко сътрудничество между него и Западната коалиция, откакто въздушните удари в Сирия започнаха през септември. Но трети страни - сред които Ирак - са предавали "информация".

Много от страните, участващи във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава, отрекоха в момента да си сътрудничат с Асад, когото призоваха да се оттегли от властта още през 2011 г., когато избухна въстание срещу управлението му, което по-късно прерасна в кървава гражданска война.

Но действията на Ислямска държава(ИД), която окупира големи части от Сирия и Ирак през изминалата година и създаде свой "халифат", накараха някои западни страни да помислят за работа със сирийския лидер в борбата с джихадистката групировка. Въпреки това, Асад отказа да се присъедини към международната коалиция, която се стреми да "дестабилизира и унищожи" ИД.

"Не, ние определено не можем, нямаме волята и не искаме (да се съюзим), поради една проста причина - не можем да бъдем в един съюз със страните, които подкрепят тероризма", каза той.

Асад не даде подробности около позицията си, но сирийското правителство често изобразява двете джихадистки бунтовнически групи и членовете на политическата опозиция като "терористи".

Асад подчерта, че няма нищо против да си сътрудничи с други страни срещи Ислямска държава, но ще откаже да разговаря с американски представители, "защото те не говорят с никого, освен ако той не е тяхна марионетка". Този комента очевидно се отнасяше за Западните арабски страни и тези от Персийския залив, които подкрепят лидерите на опозицията.

"И те лесно тъпчат международното право, което сега се върти около нашия суверенитет, така че те не говорят с нас, ние не говорим за тях", обясни сирийският президент.

Той обаче призна, че неговото правителство е получавало информация, косвено чрез трети лица, за полети на американски и арабски военни самолети над Сирия.

"Понякога те предават съобщение, общо съобщение, но няма нищо тактическо", каза той и добави: "Не съществува диалог. Има, да речем, информация, но не и диалог."

Асад отхвърли усилията на САЩ да обучават и подготвят "умерена" бунтовническа сила, която да се бори срещу ИД на земята в Сирия, като каза, че това са  "напразни надежди". Той твърди, че няма умерени бунтовници, само екстремисти от ИД и филиал на Ал Каида в Сирия - Джабхат ан-Нусра.

Войната в Сирия

По време на интервюто за Би Би Си Асад също така отрече сирийските правителствени сили да са пускали безразборно варелни бомби върху районите, държани от бунтовниците, убивайки хиляди цивилни лица. Асад отхвърли твърденията, заявявайки, че са "детински приказки".

"В момента има бомби, ракети и куршуми ... Няма варелни бомби, ние нямаме варели ", обясни Асад.

"Знам за армията. Те използват куршуми, ракети и бомби. не съм чувал армията да използва варели или може би тенджери...", подигравателно заяви сирийският лидер и добави: "Няма безразборно използване на оръжия. Ако стреляте и когато стреляте, се прицелвате и се прицелвате в терористите, за да се защити цивилното население ... Не може да има война без жертви."

Относно твърденията на сирийския президент може да се поспори, тъй като има значителни данни и документи, че стотици цивилни в разкъсваната от гражданска война страна са загинали именно от такъв тип бомби.

Варелните бомби са големи цилиндрични метални контейнери, пълни с експлозив и шрапнел. Такава бомба не може да попадне в конкретна цел, но площта на поразяване и силата на взрива са огромни.

Правозащитници твърдят, че обикновено подобни бомби са пускани от хеликоптери (за които се вярва, че само правителствените сили имат) от голяма надморска височина. От такова разстояние не е възможно да се насочат със точност освен това обхвата им е доста широк.

Асад отрече и твърденията, че правителствените сили са използвали хлор като оръжие, въпреки че следователи от Организацията за забрана на химическото оръжие намериха доказателства в подкрепа на тези твърдения. Според докладът им най-малко 13 души са били убити при серия от нападения от хеликоптери в три села миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания