Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 17:36 2 709 0

Почина най-старата представителка на племето Пайван

  • пайван-
  • племе-
  • тайван-
  • татуирана ръка-
  • музей-
  • традиции

В нейна памет ще направят музей, демонстриращ традициите в татуирането на ръце

 

Родом от югоизточен Тайван, Уен Чин Ниао, позната още като Ли Лин, почина на 102-годишна възраст. Сред племето тя е била почитана и уважавана заради своите чест, благородство и чистота. Внучка на столетницата споделя, че животът й е отразявал богатството на културното наследство на племето. „Думите не могат да изразят нашата скръб след тази загуба”, казва тя.

Внучката разказва, че само момичетата от кралското семейство на племето или тези, които са се омъжили за племенен водач, могат да имат татуирани ръце. Въпреки че баба й е била родена със статут на обикновен гражданин, тя получава честта да има изрисувани ръце още на 14-годишна възраст, преди да се ожени за вожда на селото.

„Тя винаги е била нетърпелива да обясни смисъла и красотата на тази традиция на тези, които са проявили интерес. Баба ми ми е разказвала за болката, която е изпитала по време на процеса на татуирането, включващ активен въглен на прах от готварски тенджери и клечки от дърво на мандарини”.

Внучката на починалата столетница споделя също, че сред плановете на племето е създаването на музей в памет на покойницата, с цел повече хора да научат за традицията на татуирането на ръцете в това племе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА