5 Март, 2015 01:18 5 351 2

В Етиопия откриха първия човек

  • етиопия-
  • човек-
  • люси

Откритието е датирано на 2,8 млн. г., което е с 400 000 г. по-старо от приетото в науката схващане за появата на човека за Земята

В Етиопия откриха първия човек, съобщава АП.

Проф. Браян Вилмоар от Университета на Невада в Лас Вегас заяви, че откритието е липсващото звено между 3,2 млн. хоманоид Люси, открит през 1974 г..

Откритието на учените е част от лява долна челюст с пет зъба, за която се смята, че е принадлежала на един от най-първите човеци. Кътниците са по-малки от тези на приматите от същия регион – една от чертите, които различават хората от по-примитивните им предци.

Откритието е датирано на 2,8 млн. г., което е с 400 000 г. по-старо от приетото в науката схващане за появата на човека за Земята.

Откритието в Етиопия е доказателство, че изменението на климата е ускорило прехода от дърво в изправена походка на нашите предци. Става дума за настъпило преди 2,8 млн. г. засушаване в Африка, което е принудило Australopithecus afarensis да еволюира в човек.

Откритието на липсващото звено е направено в Леди Герару в националния парк Аваш през 2013 г..

На 30 ноември 1974 г. Доналд Йохансон и Том Грей претърсвали находище 162 при Хадар и събирали фрагменти от кости на бозайници. След като не откривали нищо в продължение на часове, Йохансон решил да опитат за последно късмета си в близкото дере.

Точно когато щели да си тръгват, Йохансон забелязал фрагмент от кост на ръка, която лежала на повърхността. Като разгледали по-подробно, забелязали и други кости, очевидно от един единствен хоминиден индивид. Двамата буквално полудели от радост, тъй като мечтата им се била сбъднала – открили находка с изключително значение за цялата еволюционна теория.

Същата вечер екипът си устроил празненство, на което много пъти била въртяна песента на „Бийтълс” „Люси в небето с диаманти” (Lucy in the sky with diamonds). Новонамереният женски хоминид получил името си Люси именно от текста на тази песен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Эначи Адам е бил негър.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Значи ти направо откри..., белия човек.