Last news in Fakti

11 Март, 2015 19:45 7 845 9

Николай Младенов приел исляма в Ирак?

  • николай младенов-
  • приел-
  • исляма-
  • ирак-
  • провокация

Арабисти са категорични, че Младенов е жертва на провокация

Бившият външен министър на България Николай Младенов приел исляма и станал шиит, съобщават иракски сайтове, съобщи Флагман.бг. Публикувани са снимки от събитието, което е станало вчера. На тях Николай Младенов се покланя пред гроба на братовчеда на Пророка Мохамед - Али и приема дарове от имамите.

Ето буквалния превод на съобщението, предоставено ексклузивно за Флагман.Бг от Зияд Ел Масри, председател на Българо-арабската бизнес асоциация: „Българският д-р Николай Младенов, официалният пратеник на ООН в Ирак, официално прие исляма за религия и каза, че заради братовчеда на Пророка Мохамед – Али, той става шиит. И днес той посети гроба на Али с имамите, които му подариха доста книги на исляма на български език. И щом един българин е приел шиитството, трябва да се убедите колко велика е религията.”

В контекста на невероятната битка за влияние и надмощие между Иран и САЩ на иракска територия и в иракското пространство за сигурност, част от които е и ООН, представлявана от Николай Младенов, се получиха подобен тип прояви, коментираха пред Факти.бг арабисти. Според тях това е меко казано провокация, макар, че направената снимка е на мястото точно, където може да бъде приет исляма.

Флагман е потърсил мнението на още един специалист в лицето на Алла Ел Шемери от иракската общност в Бургас. Той прочел също текста и казал, че е написан на разговорен език, какъвто не се употребява в иракските медии. Той силно се усъмни, че това може да е публикация от официална медия, а по-скоро текст, написан в личния профил на иракчанин.

"Снимките, които са ви предоставили, са от Центъра за духовно лидерство на шиитите по света в град Наджаф. Това е най-големият религиозен център в Ирак и редовно се посещава от чуждестранни официални лица. На страницата на самия Николай Младенов във Фейсбук иракската гражданка Ел Каиси е публикувала снимки от същото събитие със следното съобщение: "Образованите хора са далеч от екстремистки идеи, приемат различията и са отворени за диалог." Никъде не се споменава за приемане на исляма", допълни Ел Шемери.

Бившият дипломат номер едно е специален пратеник на ООН за Близкия изток от месец. Допреди това Младенов беше специален пратеник на ООН за Ирак от 2013 година. Бившият български външен министър ръководеше мисията на ООН в Ирак по време на възхода на "Ислямска държава".
Шиитският ислям е вторият по големина клон на исляма. Последователите му са около 10-15% от мюсюлманите. Шиитският ислям е създаден като политическо движение, подкрепящо Али – братовчед и зет на Пророка Мохамед. Мнозинството шиити днес са в държавите Иран, Азербайджан, Ирак, Ливан, Саудитска Арабия, Бахрейн, Индия и Пакистан.

Факти.бг се опита да се свърже с Николай Младенов, но телефонът му бе изключен.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само ДПС

    1 1 Отговор
    Когато се кланяш гледай някой брат от САЩ или НАТО да не ти диша във врата!
  • 2 554236

    3 1 Отговор
    Меглена Кунева - католичка, тоя като Местан- ислямист, бай Петко от Лясковец- терорист, Болен Пидеров- нацист, сър Г€й Стани-шеф - комунист, Боко Тиквата - каратист, Костов - сатанист, Царя - артист... Един свестен има и те го осъдиха, че си е пазил къщата!
  • 3 Бай хой

    2 1 Отговор
    Юда има ли религия изобщо.
  • 4 я съм младенов

    4 0 Отговор
    Какъв българин е Младенов? Той е последния човек на света, който може да се нарече българин. Български гражданин да, но българин НЕ! А що се отнася до него, той би приел всичко, в това число и нещо в себе си.... нормално е
  • 5 само ДПС

    2 2 Отговор
    Да му е честито СЕФТЕТО!

    По-добре ислям от колкото разпран!

    Да не сте му на местото!

    Само с възелин и по евин!
  • 6 sstoianov

    1 0 Отговор
    Щом като българин се е заврял там край и с тези.
  • 7 Монго

    1 0 Отговор
    Аз пък ще ставам будист, "харе кришна"...
  • 8 user108

    0 0 Отговор
    Харе Кришна.
  • 9 старшината

    2 0 Отговор
    И ТОЗИ БЕШЕ ВЪНШЕН МИНИСТАР НА ТИКВАТА --- СКОРО ЩЕ НИ ДОКАРАТ И ЧАЛМИТЕ --- ДОЛНО МЕКЕРЕ ..