Last news in Fakti

12 Март, 2015 13:06 966 0

Казахстан се готви за предсрочни президентски избори

  • казахстан-
  • избори-
  • президент-
  • предсрочни избори-
  • нурсултан назарбаев-
  • асамблеята на народа на казахстан

Провеждането им е насрочено за 26 април тази година

Изборите за президент на Република Казахстан са насрочени за 26 април 2015г.

Малко по-рано, на 14 февруари тази година на заседание на Съвета на Асамблеята на народа на Казахстан, бе прието обръщение към депутатската група в Парламента на републиката да се инициира провеждането на предсрочни президентски избори.

Тази инициатива бе подкрепена от депутатите от двете камари на Парламента. Последните изпратиха обръщение към държавния глава с молба да даде своето разрешение за провеждането на изборите.

В тази връзка, след проведените консултации с ръководството на Сената и Мажилиса на Парламента, с министър-председателя на Република Казахстан и председателя на Конституционния съвет на страната, държавният глава подписа Указ за провеждане на предсрочни президентски избори на 26 април 2015г.

На 26 февруари започна издигането на кандидатури за президент, а регистрацията на кандидат-президенти приключва на 15 март. Според информацията на Централната избирателна комисия на Казахстан, на 4 март по време на избирателната кампания бяха издигнати кандидатури на пет претендента, в това число на една жена.

На 11 март за участие в президентските избори от управляващата партия "Нур Отан" бе предложен действащият държавен глава Нурсултан Назарбаев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА