Last news in Fakti

18 Март, 2015 19:38 1 056 0

Тайван засилва регионалното сътрудничество

  • тайван-
  • китай-
  • сътрудничество-
  • рамково споразумение-
  • ма инцзю-
  • ирландия-
  • делегация

Президентът на страната изрази своята гордост от постигнатото и даде обещание да продължи да полага усилия в тази посока

Тайван засилва регионалното сътрудничество - 1
Снимка: Courtesy of Presidential Office

Република Китай е реализирала реален напредък в постигането и запазването на регионалния мир и просперитет в целия Тайвански пролив и в Източнокитайско море. Това е мнението на президента Ма Инцзю.

„Откакто стъпих в длъжност през май 2008 г., ние сме отбелязали значителен напредък в изграждането на регионалните икономически пактове за Тайван” заяви той. „Това стабилно състояние на нещата до голяма степен се дължи на засиленото сътрудничество и разбирателство с нашите основни търговски партньори”, допълни президента.

Ма се изказа по време на приема на делегация от ирландски сенатори в президентството на страната в столицата Тайпе. Последните са на посещение, имащо за цел да научат повече за културните, икономическите, политическите и технологичните разработки на Тайван.

Президентът на Република Китай се надява Тайван и Ирландия да продължават да засилват двустранните си връзки. Постиженията до този момент включват безвизово влизане на граждани на Тайван в страната, преговори относно пакта за избягване на двойното данъчно облагане, програми за обмен и младежки програми „Working holiday”.

По думите на Ма, постигнатото до момента е в следствие на прагматични управленски политики, сред които е и подписването на Рамковото споразумение за икономическо сътрудничество с Китай („Cross-Straits Economic Cooperation Framework Agreement”) през 2010 г. „Този исторически пакт отключи много врати за Тайван и доведе до сключване на инвестиционно споразумение с Япония през 2011 г. и търговските пактове с Нова Зеландия и Сингапур през 2013г.”, допълни той.

„ И през същата година ние възобновихме преговорите си с Вашингтон по Рамковото споразумение за инвестиционна търговия”, заяви президентът, допълвайки, че правителството работи с цел да се възползва от тази ситуация, присъединявайки се към търговски блокове като Транстихоокеанското партньорство и Регионалното икономическо сътрудничество.

Президентът заяви още, че правителството се ангажира да търси мирни решения на споровете с Китай и работи за насърчаване на помирението между двете страни. „Въз основа на Конституцията на Република Китай и Консенсус 1992, ние сме постигнали най-голям напредък в отношенията си от 66 години насам”.

Това конструктивно развитие е допринесло за повишаване обмена на хора между двете страни. Само през миналата година китайските посетители и студенти в Тайван са достигнали 4 милиона и 32 хиляди.

„Тайпе и Пекин също сключиха общо 21 споразумения през последните шест години, което е доказателство, че правителството е на прав път в това отношение”, заяви Ма. Според него намаляването на напрежението между Континентален Китай и Тайван е допринесло за насърчаването на мира в Източнокитайско и Южнокитайско море. „ Моята Инициатива за мир в Източнокитайско море, предложена през август 2012 г., доведе до изплащане на дивиденти за Тайван като начин да се сложи край на риболовните сподове с Япония и Филипините, датиращи от десетилетия”, каза той.

„В бъдеще правителството ще продължи да насърчава инициативата като успешен модел за разрешаване на спорове и в други части на света”, заяви Ма Инцзю.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА