Last news in Fakti

19 Март, 2015 16:12 1 177 3

Обама: Задължителното гласуване може да преобрази политическата система на САЩ

  • барак обама-
  • задължително гласуване-
  • сащ-
  • политическата система-
  • парите-
  • избори-
  • избирателна активност

Това би променило решаващата роля на парите в изборния процес, смята американският президент

Обама: Задължителното гласуване може да преобрази политическата система на САЩ - 1
Снимка: АП/БТА

Въвеждането на задължително гласуване може да преобрази политическата система на САЩ и да донесе ползи на страната, смята американският президент Барак Обама, предаде Си Ен Ен. Задача на управлението е да опрости процеса на гласуване за гражданите, тъй като сега много избиратели просто не отиват до урните, коментира той.

"Има държави, в които гласуването е задължително“, посочи държавният глава в изявлението си в Кливлънд, отбелязвайки, че ако в изборите участват всички, които имат право на глас, американската политика би се променила.

Това ще бъде най-доброто, което може да се направи в противовес на парите“, изтъкна Обама, визирайки сумите, които партии и политици влагат в избирателните кампании.

Най-ниска в САЩ е избирателната активност сред младежите, гражданите с ниски доходи, представителите на малцинствата и имигрантите, припомня АП. „Има причини, поради които някой се старае да ги държи по-далеч от урните“, коментира президентът, намеквайки за редица опити да бъде усложнено допускането до процедурата за гласуване в някои щати, контролирани от републиканците в правителството.

Задължителното гласуване е въведено в повече от 20 държави, сред които Белгия, Бразилия и Аржентина. Там неупражнилите правото си на вот са задължени да представят документи, с които да оправдаят отсъствието си от изборните секции. При неуважителна причина може да бъде наложена парична глоба.

По думите на Обама, би било „забавно“, ако САЩ разгледат поправка в Конституцията, която да промени решаващата роля на парите в изборния процес. Но ако гледаме реалистично, това е далечна перспектива, добавя той.

Ниската избирателна активност е характерна за изборите в САЩ. В междинните избори за Конгрес през 2014 г. се включиха едва 37% от имащите право на глас, припомня Си Ен Ен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Хусеин обанана II плагиатства от болен. Това хамериканците са големи крадци и нагло разрушават чужди държави и крадат идеи.
  • 2 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Тази идея е "чисто" българска или както казва бат Гойко "чист НАТО-а"!

    Къде са :"стратокастър", "ккк" и "onq s konq", "Дошо", да кжат, че е комонистическа?
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Обанана е черна подла американская !