Last news in Fakti

21 Март, 2015 10:46 1 278 0

Румъния екстрадира турски полицаи, подслушвали Ердоган

  • румъния-
  • турски полицаи-
  • ердоган-
  • турция-
  • подслушване

Двамата избягаха в Румъния в опит да избегнат съдебното преследване по обвинението за създаване на паралелна държава

Румънски съд реши екстрадицията на двама турски  офицери от полицията, които Анкара обвинява в  незаконно подслушване на президента Тайип  Ердоган, съобщава РИА Новости.

В началото на февруари турският държавен глава  заяви, че в Букурещ са задържани двама турски  офицери от полицията, които са обвинени, че са  подслушвали Ердоган докато е бил премиер. Ердоган  заемаше този пост до август 2014 г.

Анкара дори изрази надежда, че обвиняемите ще  бъдат екстрадирани. Това стана възможно, след като  в петък съд в Букурещ отказа на двамата офицери от полицията политическо убежище.

По този начин в Турция ще бъдат екстрадирани шефът на полицията Седат Завар и офицерът Илкер Уста. Двамата избягаха в Румъния в опит да избегнат съдебното преследване по обвинението за създаване на паралелна държава, съобщава Анадолската агенция. Адвокатите на двамата обвиняеми обявиха, че ще обжалват решението за екстрадиция.

Паралелна държава в Турция наричат работещите във властовите структури членове на движението "Хизмет", оглавявано от опозиционния ислямски проповедник Фетхулах Гюлен.

Ердоган обвинява живеещия в САЩ Гюлен, че се опитва да свали легитимното правителство. Турският президент смята, че протестите от 2013 г. са били провокирани от поддръжниците на Гюлен. Освен това Ердоган обвинява поддръжниците на "Хизмет" в полицията в организиране на подслушване на властта и антикорупционната кампания през декември 2013 г.

През декември 2014 г. съд в Истанбул постанови арест на Гюлен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА