Last news in Fakti

23 Март, 2015 17:25 1 384 0

Състоя се възпоменателна служба в памет на жертвите на Белия терор в Тайван

  • възпоменателна служба-
  • тайван-
  • бял терор-
  • панахида-
  • жертви-
  • противодържавна дейност-
  • министерство на културата

Церемонията се проведе на 22 март

Състоя се възпоменателна служба в памет на жертвите на Белия терор в Тайван - 1
Снимка: Courtesy of MOC

Възпоменателната служба в памет на жертвите на Белия терор в Тайван бе проведена на 22 март в столицата Тайпе. На нея бяха подчертани правителствените усилия за насърчаване на социалната справедливост.

„Отговорност на правителството е да документира този злочестен период и да помогне на младите поколения по-добре да разберат болезнената част от миналото на нацията и да се научат да ценят правата на човека”, заяви министърът на културата .

Церемонията бе организирана от Подготвителната служба на Националния музей по правата на човека и в нея участваха множество местни граждански сдружения, а също и повече от 100 членове на семействата на жертвите и активистите за правата на човека.

Според министъра на културата, именно той е отговорен за полагане на грижи за тези, които са страдали от политическо преследване, след като през миналата година  фондацията, обезщетяваща неправомерно третираните по обвинение в противодържавна дейност и шпионаж в периода на военното положение (1949-1987), е прекратила своята дейност.

Освен организирането на панахиди и създаването на редица документални филми, посветени на тази тематика, Министерството на културата в Тайван впряга и всички образователни ресурси в провеждане на семинарни обучения на инструктори, които от своя страна да обучават младите.

Говорителят на жертвите на Белия терор и техните семейства сподели своите спомени от времето на злочестите събития. Тя разказа как в гимназията на нейния учител е било образувано наказателно производство за противодържавна дейност и как по-късно същият е бил осъден на смърт. Тя също описа и травмата, която е причинена на нейната майка от едногодишния й престой в затвора на Грийнайлънд и въздействието на тези събития върху семейството й.

„Най-голямото ми желание е грешките от миналото да бъдат поправени и тези , които са изгубили животите си да получат справедливост” допълни тя.

Министерството на културата в Република Китай заяви, че ще продължи да организира подобни събития, с които да отдава почит на жертвите, както и ще полага усилия за повишаване информираността относно този период в историята на страната и по този начин да елиминира шанса от повторно случване на подобни събития.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА