Last news in Fakti

9 Април, 2015 18:03 2 316 2

Путин върна на Гърция открадната от нацистите икона

  • владимир путин-
  • алексис ципрас-
  • москва-
  • русия-
  • гърция-
  • нацистите-
  • открадната-
  • икона-
  • крит

Руският лидер допусна възможност за заеми и облекчаване на продоволственото ембарго по отношение на Атина

Путин върна на Гърция открадната от нацистите икона - 1
Снимка: АП/БТА

Руският президент Владимир Путин върна на Гърция открадната от нацистите икона, съобщи Лента.ру, позовавайки се на прессекретаря на държавния глава Дмитрий Песков.

Церемонията за връчването на иконата на Николай Чудотворец и свети Спиридон се е състояла веднага след разговорите на руския лидер с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва. Иконата била изнесена от православен храм в Гърция от нацистите и се намирала в Германия. Онзи, който я откраднал, по думите на Песков, бил арестуван през 1945 г. от бойци на Червената армия и предаден на гръцките власти. Разстрелян е през 1947 г. в Гърция за зверствата и престъпленията, извършени от него.

Позовавайки се на източник в гръцкото правителство, РИА „Новости“ предаде, че Русия е откупила иконата от потомците на немския офицер, за да я върне в Гърция.

Според агенцията, ценната икона е била изнесена от манастир в Спарта от нацистки офицер на име Фридрих-Вилхелм Мюлер, известен с прякора си „касапина на Крит“. През септември 1943 г. германските войски там избиват жителите на почти 20 села заради това, че помагат на партизаните. Ликвидирани са над 500 души.

Гърция е била окупирана от Германия и нейните съюзници Италия и България през май 1941 г., припомня руската информационна агенция. Страната е освободена от нацистите през октомври 1944 г.

Визитата на Алексис Ципрас в Москва се състоя по инициатива на гръцката страна, като преди това гръцкият премиер бе предупреден от ЕС да не се отклонява от общоевропейската политика по отношение на санкциите за Русия.

След двустранните разговори Путин допусна възможност за отпускане на междудържавни кредити в рамките на сътрудничеството между Русия и Гърция, като изтъкна, че гръцката страна не се е обръщала към него с подобно искане. Министърът на икономиката Алексей Улюкаев пък отбеляза, че Русия е подготвила редица предложения, засягащи възможното облекчаване на руското продоволствено ембарго по отношение на Гърция.

До края на април южноевропейската страна трябва да погаси дълг за няколко милиарда евро към кредиторите си. В същото време средствата, предоставени от ЕС в рамките на спасителните програми за страната, още не са стигнали до Атина. Ако задлъжнялостта не бъде погасена в срок и Гърция обяви дефолт, това ще означава излизането на страната от еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Касапинът от Крит убива на остров Крит, а между убийствата разпуска , като с ритмичен кроул плува до Пелопонес за да краде там икони. Ама тъпи идиоти ги измисляте още по-тъпи от вас простотии. И след 800 години нацистите ще са виновни за всичко, нали !
  • 2 ккк

    0 0 Отговор
    Братушките най-после си намериха троянски кон ,който да вкарат в Европа.