Last news in Fakti

16 Април, 2015 14:47 852 0

Тревога в Мескико заради кражба на радиоактивен материал

  • мексико-
  • кражба-
  • радиоактивен материал

Контейнер с иридий 192 е бил откраднат от камион

Мексиканските власти са обявили тревога в пет щата, след кражбата на потенциално опасни радиоактивни материали, съобщи Би Би Си.

Контейнер с веществото Иридий 192 е бил откраднат от камион в град Карденас в щата Табаско.  Материалът се използва за промишлена радиография. По случая тревога е  обявена и  в щатите Кампече, Чиапас, Оаксака и Веракрус.

От местната гражданска защита заявяват, че материалът може да причини смърт до часове при неправилна употреба. Веществото може да е много опасно, ако бъде извадено извън своя контейнер. То може да причини изгаряния или перманентни контузии на хората, които са били в контакт с него само за часове или дори минути.

Властите призовават всеки, който намери материала  да стои на разстояние от него и бързо да потърси помощ. Това не е първи подобен случай в Мексико. През 2013 г. бе откраднат камион , превозващ силно радиоактивен материал, използван за лечение на рак. Той е трябвало да го достави в съоръжение за съхраняване на отпадъци. По случая бяха арестувани 6 души, които по-късно бяха откарани в болницата за изследвания, които са установили, че всичко с тях е наред. Те заявиха, че не са имали идея, че в камиона се превозва радиоактивен материал. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: