Last news in Fakti

30 Април, 2015 13:43, обновена 30 Април, 2015 14:16 1 343 7

Сепаратистки лидер от Донецк: Ние не сме граждани на Украйна

  • донецк-
  • украйна-
  • сепаратиски-
  • александър захарченко

Александър Захарченко, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която не е призната от международната общност заяви, че най-голямата му надежда е Москва да анексира територията, точно както направи с Крим

Александър Захарченко, лидер на сепаратистите и главен командир на самопровъзгласилата се Донецка народна република, обвини Киев, че е виновен за липсата на мир в страната.

„Деветдесет процента от исканията в споразумението от Минск се отнасят до Киев. Ние направихме всичко възможно. Ние оттеглихме военните си машини и предадохме затворниците на другата страна“, заяви в интервю за сп. „Шпигел“ Александър Захарченко.

Въпреки това мъжът потвърди доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че тежките оръжия се завръщат по позициите си, за да могат да се защитят от атаките на Киев.

"Ако ние се оттеглим и ни нападнат трябва да отговорим. Това е логично, нали?", запита иронично сепаратисткият лидер.

Преди всичко Киев трябва да се опита да установи контакт със сепаратистите, за да има преговори, нещо което не се е случило и до днес.

„Така че войната продължава, защото Киев незаконно заема част от нашата територия. Ние дефинираме като "наша територия" целия района на Донецк, с границите, които преди това го правеха част от Украйна“, заяви Захарченко.

Попитан по повод руската подкрепа с военни части и техника за бунтовниците в Източна Украйна, Захарченко заяви: "Двама от моите братовчеди са тук, в Донецка народна република. Те са руски граждани, но са и мои роднини. Един от тях живее в Астрахан, а другият в Иркутск. Един от тях е бивш офицер. Това ли е, което наричате руска военна помощ? Аз казвам, че братовчедите ми са дошли тук, за да ми помогнат. Киев го нарича руска помощ."

Попитан с каква армия разполага, сепаратисткият лидер заяви: "Имаме повече войници от колкото се съобщава, но това е военна тайна. Има 60 000 доброволци, които са се регистрирали в централата на военните части и ще нарамят оръжие в случай на спешност."

Захарченко обаче отрича да съществуват самостоятелни бунтовнически групи, които се бият на тяхна страна.

Светът не вижда реална възможност двете страни някога да постигнат политически компромис, а президентът Петро Порошенко описва народните републики на Донецк и Луганск като "окупирани територии". Киев иска да си върне възможно най-бързо контрола над всички ключови позиции завзети от сепаратистите, включително и летището в Мариупол. Донецк също вижда всяка част от региона, която все още е под властта на Украйна като окупирана и се стреми да си върне Мариупол и Харков.

Попитан защо нито той, нито лидерът на Луганск подписаха споразумението в Минск през февруари, което германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и Владимир Путин договориха Захарченко заяви: Защото първите версии (общо 14) абсолютно не съответстваха с нещо, което можем да приемем. В крайна сметка, ние подписахме този вариант, който съдържаше най-изгодни условия за нас в момента."

Въпреки подписаното споразумение Донецк иска преки разговори с Киев.

Попитан защо отхвърля искането на украинците за международни мироопазващи сили, разположени в Донбас той отговори, че Според Организацията на обединените нации, има поредица от условия за разполагането на такива войски. Киев ще трябва да признае, че в Украйна се провежда истинска война, а също така ще трябва да обяви и военно положение. Но Порошенко не иска това, заради Международния валутен фонд, който тогава ще откаже да предостави допълнителни заеми.


 

Условията в Донецка народна република са лоши откакто започна икономическата блокада, но новото правителство се бори с това. Изплащат се пенсии, бавно се възобновява въгледобива, а железницата скоро ще възобнови работата си. Парите обаче идват от Русия, която купува донецките въглища. Сепаратисткият лидер обаче е убеден, че и Украйна купува въглища по всевъзможни обиколно пътища.

"ЕС също се интересува от нашите изкопаеми горива, включително страни като България, Полша, Румъния и Испания. Това означава, че ние получаваме пари в различни валути - рубли, гривни и долари.

По отношение на реконструкцията на Данбос, Захарченко е убеден, че Украйна трябва да плати, защото тя е виновна за масовите унищожения. "Не ни пука, ако Украйна е в несъстоятелност. Ние не сме граждани на Украйна. Ние ще им връчим сметката. Може би германските пари също ще помогнат?!, заяви той.

Захарченко рядко се среща с хора от Запада. "За вас ще бъде трудно да се върнете в Германия, след като сте имали среща с терорист", казва лидерът на сепаратистите на екипа на "Шпигел".

 

Кой е Александър Захарченко?

Той е на чело на сепаратисткото правителство и главен командир на самопровъзгласилата се Донецка народна република. 38-годишният мъж има чин майор от армията. След победата на сепаратистите в Дебалцево, съседен Луганск, бунтовническата република дори го награди с чин генерал. Захарченко е издирван в останалата част на Украйна, където е обвинен в създаването на терористична организация. Неговото име се появява и списъците със санкции на САЩ и ЕС, което му пречи да пътува на Запад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    5 1 Отговор
    Тъпите европейци продължават да помагат на САЩ които пренареждат света. Те са тези които за първи път ползваха атомно оръжие, това не трябва да забравяме. Сега са се хванали за Украйна.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    страхотно интервю.поредния луд на ръководен пост в днр!вади го голям когато руските редовни части от сибир превземаха дебалцево ,но донецките партизани го простреляха в за..ика и спря да се пъчи като големия освободител. скоро врме ще заеме килия в хага където му е мястото,а лъжите му ,дори не си струва да се коментират.
  • 4 Киро

    0 1 Отговор
    Напускай Украйна тогава, нагъл!
  • 5 S430

    1 0 Отговор
    Това не са сепаратисти,а опълченци!Оправете си заглавието!
  • 6 Киро

    0 1 Отговор
    Това не са никакви опълченци, а руската армия и техните мекерета, като тоя на снимката!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: