30 Април, 2015 13:58 766 0

Казахстан чества 70-та годишнина от победата във Великата отечествена война

  • казахстан-
  • фотоизложба-
  • руски културен център-
  • софия-
  • великата отечествена война-
  • “герой на съветския съюз”-
  • документален филм

Събитието бе отбелязано с фотоизложба в Руския културен център в София

По случай 70-та годишнина от победата във Великата отечествена война (1941-1945 г.) на 27 април посолството на Казахстан откри в Руския културен център в София фотоизложба, посветена на приноса на казахстанците за победата.

По време на войната Казахстан бе надежден тил, произвеждал е боеприпаси и е изпращал храни за фронта. Едновременно с това в страната са били евакуирани много заводи и фабрики, научно-изследвателски институти, театри, както и киностудиа „Мосфилм” и „Ленфилм”. От Казахска ССР са били мобилизирани 1,2 милиона (25% от населението, всеки четвърти). На фронта и в тила загиват или изчезват безследно повече от 600 000 казахстанци.

Със званието “Герой на Съветския съюз” са удостоени 503 представители на републиката.

По време на официалното откриване на фотоизложбата директорът на РКИЦ Виктор Баженов отбеляза, че благодарение на подвига на съветския народ сега живеем в мир, а ръководителят на дипломатическата мисия на Република Казахстан Темиртай Избастин разказа накратко за участието на казахстанците във войната и информира за резултатите от проведените в неделя президентски избори в Казахстан.

След официалното откриване на изложбата бе прожектиран кратък документален филм „Казахстанци във Велика отечествена война”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА