Last news in Fakti

30 Април, 2015 16:13 1 162 11

Русия свали лихвата до 12,5%

  • лихва-
  • русия-
  • централна банка

Централната банка на Русия намали ставката по основната лихва със 150 базисни пункта от 14% на 12,5 %. Това става ясно от съобщение на Централната банка.

Стъпката се аргументира със спада с инфлацията и опасността от „охлаждане“ на икономиката.

В средата на декември 2014 г. Централната банка на Русия предприе извънредно драматично повишение на основната лихва с цели 650 базисни пункта до 17%, като реакция на панически спад на местната валута до 80 рубли за долар и до около 100 рубли за едно евро.

В края на януари лихвата беше намалена изненадващо с 200 базисни пункта от 17% на 15%.

В средата на март лихвата беше свалена до 14%. Все още не е известно кога лихвата ще възстанови позициите си преди шоковото й вдигане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 emo

    0 0 Отговор
    napuk na USA i vs amerikanofili,nali 6teli da vidqt sega sled EU i USA sankcii,a kvo stana sega,ne se mina i 6 meseca i ve4e vzeha da si stapvat zdravo na krakata,aide Desi kade si s porednata tapotiq.

    Коментиран от #2

  • 2 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "emo":

    стъпили са си на краката с лихва 15% свалени от 17 .супер ,но руснаците в русия не мислят по този начин.там има сериозни съкращения,липса на продукти от първа необходимост и т.н.характерни за стъпилите на крака руснаци екстри!сега идва лятото и хорицата ще се хванат за зеленото .репи ,картофки,зеле...,но русия тази година има да плаща огромни падежи по заеми,дивиденти и лихви,а националния резерв се топи като юнски сняг,а никой на този етап няма желание да рефинансира путин!

    Коментиран от #4, #9

  • 3 хахах

    0 0 Отговор
    Тъкмо бях започнал да споделям , как не трябва да се дърпа дявола за опашката и айдееее тая взе , че избухна :)
  • 4 Газета Правда

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    Липса на каквито и да е било продукти няма, уверявам те ! Но има липса на пари, понеже заплатите паднаха, а цените яко скочиха нагоре . Обърни внимание на коментарите към тази статия, ако знаеш руски разбира се...http://news.drom.ru/Peugeot-Citron-Mitsubishi-32687.html
  • 5 Киро

    0 1 Отговор

    Газета Правда


    Липса на каквито и да е било продукти няма

    ========

    Аре бе!
    И как разбра, от вестника на Путю ли?
    Колегите ми от Русия казват, че има големи липси, особено на храни, той тръгнал да се обяснява!

    Но за едно си прав - за масовото обедняване = "липса на пари, понеже заплатите паднаха, а цените яко скочиха нагоре"

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 6 Гладен

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Кирчо,пак ставаш за смях тук.Пояснявам ти защо---Просто влез във сайтовете на хран.вериги в Русия и виж дали има недостик на храни--ето ти -"Лента"..."Магнит"..."Монетка"..."Перекрьостак" и т.н.А обърни внимание на цените-някои от тях са по-евтини от нашите .....Че има икономически проблеми в Русия е вярно-те не го крият това.Но за "партенките"че руснаците гладуват,е просто смешно.То затова за януари и февруари имаше индексации на пенсиите с 22%...защото са фалирали!!??? Кирчо,разбери едно-прекалено са силни и големи,за да фалират...а и политиците им са умни и са родолюбци-за разлика от доста други политици по света....
  • 7 Бай хой

    1 0 Отговор
    Какво говорят фактите. При намаляне на лихвеният процент е нормално курса на рублата също да падне. Но защо това не се случва. Явно Руската икономика може да си го позволи. Всъщото време сащ надуват лихвените проценти до небесата за да поддържат изкуствено курса на долара. Това неминуемо ще доведе до рухването на тази пирамида. Часовника тик-така.

    А заплатите и пенсиите на руснаците са отдавна индексирани и не ги оплаквайте. Явно затова и намалят лихвите. Могат да си го позволят.

    Колкото до кризата тя си е световна и няма как да не се почувства и в Русия, особено след терористичните дейности на сащ.
  • 8 emo

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    kir4o mama,neznam kakvo ti govorqt kolegite ti no az jiveq v russia i ti kazvam 4e nqma nikakav deficit na produkti tuk,magazinite sa palni overqvam te
  • 9 emo

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    ne samo 4e si pla6tat no i hvarlqt miliardi za razvitieto na novi otrasli v ikonomikata koito sa bili 100% import.trudno e no leko po leko se izdigat.Tova na bezpari4ie li ti prili4a.kolegata ot komentar #6 mn pravelno go kaza v poslednoto si izre4enie,prekaleno sa silni i golemi za da falirat,te izpluvat na puk na vsi4ki
  • 10 Газета правда

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Е как съм разбрал ? Киро не задавай глупави въпроси, живея и работя в Русия така, че не виждам какаво толква има да разбирам. Отдавна и с голям интерес следя между другото как ти и някой други от компанията спорите с разните болни истини, бай-хойчовци и се надлъгвате едни други, без да имате ни най малка представа за реалният живот в Русия. Искам на някой хора да им напомня, че Русия съвсем не е само Москва, Санкт Петербург и другите големи градове милионники. Може и да не повярвате, но по голямата част от руското населението живее и се труди в малките градове от 10 до 50 х.ж. и от 50 до 100 където днес живота не е много захарен с връзка на увеличаващата се безработица което пък води до рязкото падане на заплатите, а от другата страна "помагат" постоянно растящите цени. Но, магазините са пълни, продукти бол и от глад никой не умира, просто се появи необходимост от затягане на коланите с 1 - 2 дупки, но едно леко отслабване (говоря за себе си) дори е здравословно. Аре със здраве, честит 1-ви май и пожелания за по малко джавкане и плюене на форума.

    Коментиран от #11

  • 11 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Газета правда":

    Това показва, че и глупосттта си има цена, троленето из форумите явно не е безплатно...