Last news in Fakti

1 Май, 2015 16:04 984 0

Тайван се бори с насилието в интернет пространството

  • тайван-
  • онлайн тормоз-
  • насилие-
  • мерки-
  • вицепремиер-
  • учебни материали-
  • защита-
  • публичност-
  • регулации-
  • санкции

Правителството търси решения за справяне с онлайн тормоза

Дигиталната ера, в която живеем, неминуемо е причината и за много негативни последици за обществата по цял свят. С това се сблъсква и Тайван. По думите на вицепремиера Чанг Сан-Ченг все по-често се срещат неподходящи постинги и „онлайн тормоз”, а правителството на страната е длъжно да намери начин да се справи с това положение.

Мерките за намаляване на онлайн тормоза включват оказване на помощ на широката общественост, укрепване на самодисциплината на мениджърите и операторите на уебсайтове, както и образоване на обществеността посредством засилена  публичност. Правителството е на мнение, че сега повече от всякога трябва да се наблюдава публично-частно сътрудничество и да се интегрират всички съществуващи  механизми и ресурси за овладяване на проблемната ситуация.

За оказване на помощ в случаи на инциденти свързани с тормоз в онлайн пространството, Чанг посочи, че обществото трябва да се обърне към действащите закони, като например Наказателния кодекс на Република Китай, Закона за защита на правата на децата и младежите и Гражданския процесуален кодекс. Правителството, а и самото общество трябва да се грижи за своите права и интереси.

Чанг подчерта, че Националната комисия по комуникациите е поръчала на частна организация да създаде Институт за наблюдение на интернет мрежата, който обработва сигнали от граждани за нарушения на Закона за защита на правата на децата и младежите.

За да се засили самодисциплината на мениджърите и операторите на уебсайтове за училища и университети, използващи Тайванската академична мрежа „Taiwan Academic Network (TANet)”, вицепремиерът възложи на Министерството на образованието да събере различни потребителски организации, да се запознае с техните текущи методи за управление и да гарантира, че те строго съблюдават правилата, регулиращи използването на TANet.

Той също така поиска министърът без портфейл Цай Ю-линг да събере на едно място онлайн оператори на социални мрежи за дискусия, по време на която да чуе техните възгледи и заедно да подпишат споразумение за борба срещу онлайн тормоза .

По отношение на образоването на обществеността посредством засилена публичност Чанг подчерта значението на култивирането на самоуважение и уважение към другите онлайн. В същото време хората трябва да бъдат информирани за каналите и средствата за търсене на помощ и защита на техните права и интереси, когато се сблъскват с подобни проблемни ситуации.

Освен това Министерството на икономиката трябва да изработи прости и лесни за разбиране учебни материали за ученици от различни образователни равнища, посредством които те да се запознаят с етиката на виртуалното пространство, моралната отговорност и своите права и задължения, както и да се научат да защитават интереси си, когато се сблъскват с неблагопристойно поведение онлайн. Тези материали могат да се използват за обучение на широката общественост чрез различни канали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА