Last news in Fakti

6 Май, 2015 15:03 909 0

Ангела Меркел готова да свидетелства за шпионския скандал

  • ангела меркел-
  • германия-
  • бнд

Тя заяви, че всичко в управляващата Германия коалиция е наред

Ангела Меркел готова да свидетелства за шпионския скандал - 1
Снимка:БТА/AP


Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да даде показания относно скандала с местната разузнавателна агенция БНД, съобщи Би Би Си.

Преди седмица стана ясно, че германското разузнаване е съдействало на американската Агенция за национална сигурност да събира данни за европейски политици и компании.

Меркел е поставена под политически натиск, след като лидерът на нейните коалиционни партньори – Зигмар Габриел на два пъти отправи запитвания, затова дали и германски компании са били сред шпионираните.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че ще свидетелства пред депутатите в сряда.  Меркел заяви, че тя също е готова да даде показания.

„Аз ще свидетелствам и ще отговарям на въпроси, когато е необходимо. Това може да стане и в парламентарно разследване. Ще съм щастлива да направя това.“, заяви тя пред радио Бремен.

Меркел опроверга слуховете за разрив в управляващата Германия коалиция заради скандала и заяви, че продължава да управлява добре с коалиционните си партньори.

„ В момента водим разговори със САЩ относно аферата и едва след това могат да бъдат взети някакви решения. В нашата коалиция ние работим много добре и няма място за притеснения.“, заяви Меркел.

Наскоро излязоха информации, според които БНД е помагала на американското разузнаване да шпионира заподозрени терористи. Оказва се обаче, че са били събирани данни за големи компании като Еърбъс и висши политици в Австрия и Франция.

Австрия вече подаде жалба по случая „срещу неназован виновник.  Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Лайтнер заяви, че все още няма твърди доказателства, но и че „не е пресилено да се подозира, че и Австрия е била шпионирана.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: