Last news in Fakti

12 Май, 2015 02:00 962 0

Република Китай с амбиции да се превърне в световен център за културен обмен

  • културен обмен-
  • тайван-
  • китайски език-
  • стипендия-
  • инициатива-
  • студентски програми-
  • ма инцзю-
  • център за културен обмен

Тайван залага на стипендиантските програми.

Президентът на Република Китай  Ма Инцзю заяви, че очаква Тайван да се превърне в център за висше образование и изучаване на китайски език благодарение на стипендиантските програми, разработени от Тайван.

„Разширяващата се интернационализация на висшето образование е инструмент и за разширяване на глобалната перспектива на местните студенти. От моето встъпване в длъжност през май 2008г. броят на чуждестранните студенти в Тайван се утрои от 30 509 до 92 658 през миналата година. Очакваме да приветстваме и нови 110 000 студента през идната 2016г. и да достигнем следващо ниво”, допълни Ма.

Стартиралите съответно през 2004г. и 2006г. стипендиантски програми са отговорни за изграждането на здрави академични връзки между Тайван и международната общност. Хиляди чуждестранни студенти са се дипломирали и за поели важни роли в публичното пространство в рамките на тези инициативи, организирани съвместно от министерствата на образованието, външните работи, отбраната и науката и технологиите.

Президентът сподели своите очаквания завършилите студенти да успеят умело да пренесат своите академични познания в практиката и да ги използват в служба на своите страни, което ще подсили още повече задълбочаването на двустранните връзки. В подкрепа на това свое становище той сподели и няколко примера как вече завършили студенти, участвали в програмите, сега заемат важни административни постове в своите родни страни. Това е доказателство и за не само за желанието на Тайван да работи в сътрудничество с международната общност, но и за качеството на образователната система.

„Ние също работим и по укрепването и подобряването на онази част от програмите, която касае изучаването на китайски език”, заяви Ма, добавяйки,че сред целите на програмата е прогнозираните 29 000 нови студента в програмата през 2016г. да се увеличат до 40 000 през 2021г.

„На база на капитализирането на нашата мека сила и жизнеспособна дипломация ние имаме всички основания да вярваме, че Тайван ще се превърне в световен център на китайското образование и високия културен обмен в 21-ви век”, допълни Ма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА