Last news in Fakti

14 Май, 2015 15:28 1 505 1

Тайван се превръща във водеща икономическа сила в азиатския регион

  • тайван-
  • икономика-
  • търговия-
  • растеж-
  • китай-
  • споразумение-
  • taitra-
  • бвп-
  • образование-
  • инвестиции-
  • конкурентоспособност

Страната бележи силен икономически растеж и продължава да се развива в различни направления

През последните години Тайван стана разпознаваем в глобален план със своите големи успехи и постижения в различни сфери. Редица  международни  институции дадоха своите високи оценки за страната, посочвайки я за надежден партньор в търговията, добър пример за икономическо развитие и отличник по въпросите, свързани с международното сътрудничество.  Това превръща Тайван в огромна икономическа сила с все още ненапълно разгърнат потенциал, за което усилията на правителството продължават.

Според Световния икономически форум Тайван заема  почетното първо място, когато говорим за нива на инфлацията и процентното й годишно изменение в макроикономически план, клъстерното развитие в бизнес сферата и фиксираните телефонни линии в сферата на инфраструктурата.

Според данните от статистическия доклад на Министерството на икономиката в Тайван, за 2014г. страната регистрира икономически растеж от 3.43% и въпреки преобладаващата икономическа несигурност, тя успя да постигне завидни резултати. Брутният вътрешен продукт за отминалата година възлиза на 505.45 милиарда щатски долара, а по отношение на външната търговия стойностите са както следва 313.8 милиарда щатски долара за износ и 274.2 милиарда щатски долара – внос. За справка през 2005г. износът е възлизал на 198 милиарда щатски долара, а вносът – на 183 милиарда щатски долара. За този период 2005-2014г. търговията е била изцяло в процес на подем и стойностите се увеличават през всяка изминала година. Това е доказателство, че търговията се развива с добри темпове и тази тенденция се очаква да се запази и занапред.

Няколко са факторите, помогнали на Тайван да стигне до тук.

На първо място сред тях са подобрените търговски отношения с Китай и нерегулираните преки чуждестранни инвестиции от негова страна, довели до подписването на Рамково споразумение за икономическо сътрудничество през 2010г. То има за цел да намали тарифите и търговските бариери между двете държави. Споразумението се разглежда като най-значимото, правено някога от Китайската гражданска война през 1949г. насам.

Безспорна полза Тайван извлича и от своето приемане в Световната търговска организация като неин  41-ви член отново през 2010г.

В периода 2005-2014г. Тайван успява да подобри връзките си и с други страни, вярвайки, че международното сътрудничество е пътят към икономически растеж. Страната подписва Споразумения за свободна търговия с Панама (януари 2004г.), Никарагуа (юни 2006г.), Гватемала (юли 2006г.), Хондурас (март 2008г.), Нова Зеландия (юли 2013г.), Сингапур (ноември 2013г.).

Друг важен фактор са и усилията от страна на правителството да насърчава развитието на 6 основни индустрии, сред които са биотехнологиите, културата, здравеопазването, зелената енергия и туризма.

Не на последно място трябва да се отбележи, че Тайван разполага с големи конкурентни предимства. На първо място това е качеството на човешкия капитал, за което спомага и отлично работещата образователна система – нещо, за което редица държави могат да завидят на Тайван, доколкото тя „произвежда” високо образовани и добре подготвени кадри, които са способни да посрещнат предизвикателствата на новата обществена и икономическа реалност, като 43% от населението на страната има висше образование. За справка през 2000г. този процент е бил 27.4%. В допълнение с научните открития и иновации и силното присъствие на азиатските пазари, дължащо се на ефективните логистични и дистрибуционни центрове и пристанищата за свободна търговия, Тайван се превръща във водеща тихоокеанска икономическа сила.

Тайван е и активен инвеститор в азиатския регион. Много тайвански компании са установили тесни търговски връзки с различни азиатски страни. Сред тях  Китай има най-голям брой инвестиции от Тайван, грубо около 100.00 милиарда щатски долара, като над 100 000 тайвански компании са инвестирали там, наемайки  повече от 10 милиона континенталните работниците. Броят на тайванските емигранти в Континентален Китай е около 1,5 милиона. Освен това Тайван инвестира и в Югоизточна Азия и в действителност е и най-големият чуждестранен инвеститор във  Виетнам.

Голяма част от успехите в икономическо отношение на страната се дължат и на факта,че тя разполага с богат набор от световно известни марки. Част от тях дълго са били считани за произведени в САЩ. Сред тях са :

Освен това за 2013г. са подадени 12 118 заявления за патент, което нарежда страната на 5-то място в света по най-голям брой патенти, получени за една година, след САЩ, Япония, Германия и Южна Корея.

Голяма част на напредъка на Тайван се дължи и на TAITRA. Основана през 1970 г., за да спомогне за насърчаване на външната търговия, Съветът за външно развитие на търговията на Тайван (TAITRA) е преди всичко организация с нестопанска цел за насърчаване на търговията в страната. Съвместно спонсорирана от правителството, браншови асоциации, както и няколко търговски организации, TAITRA Тайван подпомага бизнеса и производителите с укрепването на тяхната конкурентоспособност в международен план, за да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени в чужди пазари. Заедно със своите дъщерни организации Far East Trade Services, Inc (FETs) и Taipei World Trade Center (TWTC), TAITRA е създал богатството на възможностите за търговия чрез ефективни стратегии за популяризиране. С течение на годините персоналът на  TAITRA се е увеличил до  600 души и 56 офиса по света.

Всичко това е пряко доказателство, че Република Китай изживява своя „Златен век”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 totot

    0 0 Отговор
    а вие тука са занимавайте с вашите дюни