Last news in Fakti

17 Май, 2015 15:44 790 0

Обявиха за светици две палестински монахини

  • папа франциск-
  • светици-
  • палестина

На церемонията в Рим присъства президентът на Палестина Махмуд Абас

Обявиха за светици две палестински монахини - 1
Снимка: БТА/AP

Папа Франциск обяви за светици две палестински сестри, живели през 19-ти век, съобщи Би Би Си.

Имената на Мари Алфонсин Гатас и Мариам Бауарди бяха сред тези на четиримата нови светци, обявени на площад „Свети Петър“ в Рим.  Президентът на Палестина Махмуд Абас и над 2000 поклонници от региона присъстваха на церемонията. Този ход се разглежда като знак за подкрепа от Ватикана към намаляващата християнска общност в Близкия изток.

В събота папа Франциск се срещна с президента Табас и го нарече  „ангел на мира“. Това стана само ден, след като Ватикана призна автономията на Палестина. Израел изрази разочарование от последния договор, в който се използва терминът „палестинска държава“.

Мари Алфонсин Гатас е родена в палестинско семейство в Йерусалим и е една от основателките на конгрегацията на „Монахините с броеници“, които  днес управляват множество детски градини и училища.

Мириам Бауарди е родена в Галилея в семейство на гръцки католици от Сирия и Ливан. Счита се, че тя е извършила множество чудеса и е била белязана от стигмата – раните на Христос след разпъването на кръст.

Смята, се че и двете са имали видения с Дева Мария, с която са поддържали трайно общуване.  Двете жени са преодолели мъжката доминация в Османската империя и са се борили с множество предизвикателства докато се грижели за щастието на другите.

В момента християнското население в Израел и Палестина се изчислява на 2% от цялото население на двете държави. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: