Last news in Fakti

4 Юни, 2015 15:42, обновена 4 Юни, 2015 16:15 1 635 0

Тони Блеър се заема с екстремизма и антисемитизма

  • тони блеър-
  • анти-семитизма-
  • расизъм-
  • екстремизъм

Бившият премиер на Великобритания ще се присъедини към организация, която се бори с антисемитизма и расизма в Европа

Тони Блеър се заема с екстремизма и антисемитизма - 1
Снимка АП/БТА

Тони Блеър е на път да стане председател на организация, която се бори с антисемитизма и расизма в Европа.

Бившият премиер на Великобритания ще се присъедини към Европейския съвет за толерантност и помирение (ЕСТП), който води кампания за по-строги закони срещу екстремизма.

Този месец Блеър освободи поста на мирен пратеник в Близкия изток, представляващ САЩ, Русия, ООН и ЕС.

Той няма да получава заплащане за новата си роля, но неговата фондация ще получава годишно дарение.

ЕСТП описва себе си като "организация, изказваща мнение и консултативен орган". Тя призовава европейските страни да въведат в законодателството си по-ясни дефиниции на расизъм и антисемитизъм, опитва се  да стимулира образователни програми и да превърне отричането на Холокоста в престъпление.

Организацията също така иска правителствата да осигурят сигурност за синагоги и еврейски училища.

С статия за "Таймс" Блеър и Моше Кантор, роден в Русия бизнесмен, който е съосновател на ЕСТП през 2008 г., заявиха, че Европа е изправена пред "опасни времена".

Блеър и Кантор, който е и председател на Европейския еврейски конгрес, цитират доклад за антисемитските инциденти по цял свят, съставен от университета в Тел Авив.

"Предразсъдъците и расизма често започват с незначителни цели, било то евреи или други лица, но те никога не свършват до там", пишат те.

"Антисемитизмът не е еврейски проблем, а проблем, който заразява цялото общество и трябва да се работи в името на всички. Нашето твърдо убеждение е, че не религията или вярата са тези, които сами по себе си причиняват или подклаждат конфликти", добавят те.

"Това е злоупотреба с религията, която след това се превръща в маска, зад която се крият смъртта и разрушенията."

Блеър дава пример с мирния процес в Северна Ирландия, където той участваше пряко. "Глобализацията ни тласкат по-близо един към друг, така че ефектът на расизма и дискриминацията все повече подкопават тъканта на обществото ... държавите е ЕС, международните организации и други участници трябва да се обединят, за да се справят с омразата и нетолерантността." 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: