Last news in Fakti

6 Юни, 2015 14:49 1 959 1

Йемен обстреля Саудитска Арабия с ракета Скъд

  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • ракета-
  • скъд

Силите за противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия са свалили изстреляна от йеменските бунтовници ракета Скъд, съобщи арабската редакция на Би Би Си.

Ракетата е била свалена близо до югозападния град Хамис Мушаит.
Това е първият път, който бунотвниците в Йемен използват руска ракета от Студената война.

Анализатори отказват да разкрият откъде шиитските милиции са се сдобили с ракетата.
Основен купувач на руските Скъд в региона  беше сваления в Ирак режим на Саддам Хюсеин.

Свидетели разкриват в социалните медии, че сирените за противовъздушна отбрана завили и настъпила паника. В отговор на нападението саудитската авиация разруши установката за изстрелване на ракети, разположена край йеменския град Саада. 

Напрежението в Йемен ескалира от месеци. Южните провинции са под контрола на местния клон на Ал Кайда.
Шиитските милиции на хутите завладяха архива на местните тайни служби и знаят имената на агентите на ЦРУ в страната.

Документите са попаднали в ръцете на хутите още миналия септември на 2014 г., когато в ръцете на метежниците падна щаб-квартирата на Националното бюро на сигурността на Йемен в Сана.
Оттогава шиитските милиции имат пълна информация както за агентите на ЦРУ в региона, така и кои са техните информатори и ятаци.

През януари президента беше принуден да бяга от столицата в пристанищния град Аден.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    2 0 Отговор
    "Оттогава шиитските милиции имат пълна информация както за агентите на ЦРУ в региона, така и кои са техните информатори и ятаци." Като пишете това вярвате ли, че агентите на ЦРУ ще предоставят досиетата на своите хора в ръцете на бившите служби на Йемен, след което да попаднат в ръцете на ИД? Не всички посещаващи форума са лаици.