Last news in Fakti

22 Юни, 2015 04:00 1 016 0

Тайните служби на САЩ ограничават сътрудничество с германските си колеги

  • анс-
  • тайни служби-
  • сътрудничество

Съединените щати се противопоставят на решението на правителството на ФРГ да упълномощи свой сътрудник, който да разследва скандала около сътрудничеството на американските и германските разузнавателни служби, съобщи вестник Билд ам Зонтаг.

Предполага се, че упълномощеното лице ще трябва да се запознае със списък от така наречените "селектори" - данни и критерии (които включват телефонни номера и имейли) за осъществяване на електронно наблюдение, които Агенцията за национална сигурност на САЩ е предоставяла на германските разузнавателни служби. За такова лице се разглежда кандидатурата на бившия съдия от Федералния административен съд Курт Граулих.

Както посочва изданието, американците се против дори частично оповестяване на списъка на целите си в Европа. "Въпреки политическия натиск, правителството на Германия не може, по тяхно мнение, да разкриват информация, представляваща държавна тайна," пише Билд ам Зонтаг.

Според изданието АНС обмисля да ограничи своята съвместна работа с германските тайни служби и да се насочат към службите в други европейски страни. "За фаворит се счита Полша", се отбелязва в статията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА