Last news in Fakti

6 Юли, 2015 17:15 1 028 0

Гимназисти от Тайван протестират срещу образователната система

  • тайван-
  • протест-
  • гимназисти-
  • учебна програма-
  • образование-
  • китай-
  • еверест-
  • министерство на оразованието

Причината за това са опитите от страна на Министерството на образованието да включва в учебната програма невярна информация, манипулираща учениците

Местни гимназисти се събраха на протест на жп гара в Тайван, призовавайки Министерството на образованието да зачита правата на учениците и да възобнови срещите си с тях по повод направените корекции в учебната програма.

Учениците заявиха , че Министерството се опитва да им „промие мозъците” чрез включване на китайска история и география в училищната програма.

Младите демонстранти заплашиха с ескалиране на протестите, ако техният глас не бъде чут и ако Министерството не възобнови срещите и заседанията, приключили миналия месец.

Бяха предвидени 4 срещи с ученици от Тайпе, Тайчун, Тайнан и Ксинчу, имащи за цел да се изяснят позициите на двете страни и да се обсъдят корекциите, направени в учебната програма, но министърът на образованието отмени последните три. От Министерство на образованието заявиха, че причината за това  са работните срещи на министъра зад граница.

Един от демонстрантите, който е и организатор на протеста на гимназистите заяви, че новият учебен план описва Еверест като най-високият връх „на нацията”, което е отличен пример за това как се „промиват мозъците на учениците”.

Той заяви, че Тайван в ролята си на суверенна държава, не бива да печели благоразположението на Китай, посредством насищане на учебната програма с невярна информация, манипулираща учениците, които трябва да бъдат освободени от идеологическо влияние.

Организаторът на протеста каза също, че народът на Тайван се гордее със свободата си и защитава човешките права. Затова той призовава Министерството да проведе наложителните реформи в средното образование. В противен случай протестите ще продължат.

Въпреки че много родители не одобряват идеята учениците да са по улиците, последните са решени да защитават своите права. Нещо повече – по техни думи, ако исканията им бъдат пренебрегнати, те са готови да стоят денонощно, докато не бъдат чути. Протестиращите заявиха, че ще се придържат изцяло към мирните и цивилизовани действия, но не са готови да отстъпят.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА