Last news in Fakti

14 Юли, 2015 10:50 1 223 1

Правителството на Ципрас се разклати

  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • оставка-
  • гърция-
  • никос худис

Министърът по европейските въпроси Никос Хундис подаде оставка

Правителството на Ципрас се разклати - 1
Снимка: АП/БТА

Часове след постигнатото в Брюксел споразумение за дълговата криза на Гърция ключов министър напусна правителството на Алексис Ципрас. В понеделник късно вечерта оставка е подал депутатът и заместник-външен министър и министър по европейските въпроси Никос Худис, съобщава в. „Катимерини“.

Неговото оттегляне е ясен сигнал, че лявото крило в управляващата партия Сириза няма да подкрепи в парламента сделката за дълга. Оставката на Никос Худис е първата за кабинета на Ципрас и става час преди първата срещу правителството стачка.

Никос Хундис направи реверанс към премиера Алексис Ципрас, напускайки и парламента. На негово място влиза журналистът Йоргос Куритис, отбелязва в. „Та Неа“. Самият Хундис от 2004 г. заема ключовият пост на секретар в Сириза.От 2004 г. до 2014 г. той е депутат в Европейския парламент.

Оставката на Никос Худис, който беше и министър по европейските въпроси, е ясен сигнал за дълбокото разделение в управляващата коалиция по въпроса за новата спасителна програма, коментира в. „Вима“.

Коалиционният партньор на Сириза – Независимите гърци ясно обяви, че няма да подкрепи споразумението с Брюксел. Техният лидер Панос Каменос все пак отбеляза, че депутатите няма да гласуват против. Политически анализатори очакват Независимите гърци да се въздържат при гласуването или да напуснат пленарната зала.

Подкрепа за споразумението дадоха от проевропейските партии, които в момента са в опозиция. Те заявиха, че няма да влизат в кабинет на Алексис Ципрас.

Това е ясен сигнал, че Гърция се готви за вторите за тази година предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Те и на коча м.дете се клатят, ама не падат.
Новини по държави: