Last news in Fakti

27 Юли, 2015 08:37 1 089 0

Съветът на НАТО се събира по искане на Турция

  • турция-
  • нато-
  • съвет-
  • извънреден-
  • сирия

Турция няма планове да изпраща войски за сухопътна операция в Сирия

Съветът на НАТО се събира по искане на Турция - 1
Снимка: АП–БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че е насрочил за идния вторник извънредно заседание на Северноатлантическия съвет на организацията по искане на Турция. На основание Член 4 от Вашингтонския договор Турското правителство поиска политически консултации между страните-съюзници във военния пакт след атентатите по границата й със Сирия, съобщи БНР от Брюксел

Очаква се Анкара да информира за мерките, които е предприела в Ирак и Сирия в отговор на атаките. В съобщението на кабинета на Столтенберг за момента не се уточнява дали срещата ще е на ниво посланици или министри на отбраната. 

Това е третият път, в който Турция се позовава на Член 4 от договора, за да иска помощ от Алианса. Предишните два пъти бяха през 2003 и 2012 г. След последната подобна консултация, когато беше свален турски военен самолет от сирийската армия, НАТО реши да разположи зенитно-ракетни системи „Пейтриът“ по турско-сирийската граница.

Турция няма планове да изпраща войски за сухопътна операция в Сирия, но се е договорила със Съединените щати за предоставяне на въздушна подкрепа за умерената сирийска опозиция, която се сражава  срещу отрядите на джихадистите от "Ислямска държава", съобщи "Ройтерс" като се позова на заявление на турския премиер Ахмед Давутоглу. Снощи турски изтребители отново нанесоха въздушни удари по лагери на Кюрдската работническа партия в планините на Северен Ирак, в района на Хакурк. 

Давутоглу е посочил, че сирийската кюрдска партия "Демократически съюз" може "да има място в нова Сирия", ако не пречи на Турция и ако скъса всички връзки с режима на президента Башар Асад и сътрудничи с опозиционните сили. Ройтерс припомня, че "Демокатически съюз" е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от 30 г. партизанска война срещу турската държава, настоявайки за повече права за кюрдите, и е обявена за терористична организация от САЩ, ЕС и Турция. 

Мирът на Турция с кюрдите се разпада, отбелязва "Гардиън" и цитира журналиста и коментатор Орал Чалишлар, според когото нито турското правителство, нито ПКК ще спечелят нещо от връщане към пълномащабни бойни действия. Може ли одобряването на въздушните удари срещу ПКК да се окаже най-голямата грешка на Америка в Близкия изток след войната в Ирак, пита "Индипендънт" и отбелязва, че турските авионападения са предизвикали кървав отговор от страна на кюрдите. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: