Last news in Fakti

28 Август, 2015 08:29 623 0

ЕК ще предложи скоро отпадане на визите за украинците

  • порошенко-
  • юнкер-
  • ек-
  • визи-
  • украинци

Украинският президент обеща промяна на Конституцията от парламента на 31 август

ЕК ще предложи скоро отпадане на визите за украинците - 1
Снимка: АП/БТА

Преди края на годината ЕК ще предложи отпадане на визите за украински граждани. Това съобщи председателят Жан-Клод Юнкер сред срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко, предаде БНР от Брюксел.

"Остава да се постигне напредък в още някои сфери като борбата с корупцията. Ако Украйна изпълни всички изисквания, поставени от Еврокомисията, тя ще даде положителна оценка. Ако е налице този напредък и за секунда не се съмнявам, че държавите-членки ще подкрепят нашето предложение за облекчаване на визовия режим", заяви Юнкер.

Никакви маневри за отлагане няма да повлияят на Комисията за прилагането от 1 януари догодина на Зоната за свободна търговия с Украйна, допълни Юнкер. Той изрази съжаление, че Русия не спазва споразумението от Минск за спиране на огъня в Източна Украйна.

Порошенко на свой ред посочи, че от половин година страната му спазва спирането на огъня и няма нужда от трета среща с руския президент Владимир Путин за мирни преговори:

Няма да има Минск-3. Ние сме договорили вече всички възможни въпроси на примирието – те просто трябва да бъдат спазвани. За да отвърнем на агресора трябва да продължим натиска върху Руската федерация да изпълни задълженията си. Надяваме се ЕС да удължи списъка със санкциите срещу руски лица, включително списъка, създаден заради анексирането на Крим.

Украинският президент поиска от лидерите на ЕС  поставянето на „червена линия“ пред Русия, чието преминаване да доведе до по-тежки санкции. След срещите  в Брюксел с Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Точното определяне на границата, след която съюзът да увеличи антируските санкции е поискано и от лидерите на Франция и Германия онзи ден, обясни Порошенко:

Продължихме дискусиите за възможна „червена линия“ за Русия, преминаването на която, да доведе до засилване на санкциите на международната общност.

Бързо наближаваме крайния срок за пълното прилагане на Минск, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Обещаното от сепаратистите спиране на огъня на 1 септември е добра първа стъпка за него. Порошенко обаче възрази:

Не разбирам защо трябва да чакаме 1 седмица, вместо да спрем веднага. Подобно поведение заслужава твърд отговор и съм убеден, че през септември ЕС ще удължи действието на списъка със санкционирани руски лица и организации.

Украинският президент обеща промяна на Конституцията от парламента на 31 август, като част от Минското споразумение, а Юнкер и Туск твърдо подкрепиха обещаната децентрализация. Тя трябва да даде повече автономия на рускоезичните Донецка и Луганска област. Там обаче няма да има местни избори през октомври защото се водят военни действия, категоричен бе Порошенко който искал да работи „с демократично избран местен лидер, а не назначен от Москва“

Нито Юнкер, нито Доналд Туск публично споменаха за газовия спор между Киев и Москва и подновените във Виена преговори с "Газпром":

Надявам се да се подпише протокол, подобен на този за зимния сезон 2014-2015-а, който да гарантира енергийната сигурност както на Украйна, така и на Европа, отбеляза лаконично президентът Порошенко.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: