5 Септември, 2015 09:28 954 1

Австрия чака 3000 бежанци

  • австрия-
  • бежанци-
  • унгария

Първите автобуси пристигнаха на границата

Австрия чака 3000 бежанци - 1
Снимка: БТА/AP

Стотици имигранти са се отправили към Австрия, след като Унгария им осигури автобуси, с които да преминат границата, съобщи Би Би Си.

През тази нощ унгарските власти отпуснаха 100 автобуса, които да извозят бежанците от международната гара в Будапеща и тези, които избягаха от някои лагери и поеха пеша към Австрия.
Когато автобусите започнаха да пристигат, част от имигрантите се възпротивиха да се качат, смятайки, че ще бъдат откарани в лагери. В крайна сметка, след като стана ясно, че малка група вече пътува към Австрия, извозването започна.

Австрийските власти заявиха, че очакват около 3000 бежанци. Служители на „Червения кръст“ посрещат пристигащите с одеяла и чай. Много от тях ще поемат към Германия. Страната вече постигна споразумение с Австрия да отвори границата си за пристигащите.

През последните дни Унгария не пропускаше бежанци през своята граница, като всички международни влакове бяха блокирани. Хиляди протестираха пред централната гара в Будапеща. През вчерашния ден няколко групи бежанци избягаха от лагера в град Бичке, като на няколко пъти избухваха сблъсъци с полицията. Един пакистански имигрант почина, след като му прилоша по пътя.

В същото време Ангела Меркел заяви, че Берлин планира да отпусне допълнителен бюджет за приемането на бежанците. Тя не очаква това да разклати германската икономика. Очаква се Германия да приеме 800 000 бежанци до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 блем бек

    0 0 Отговор
    Защо не казаха по- рано, че имат такъв капацитет? Можеше преди време останалите Българи в Бг да се преместят в германия.
Новини по държави: